Що таке децентралізація? Кореспонденти перевірили правдивість успішної реформи (відео)

Минає рік, як на Тернопільщині розпочався процес децентралізації влади. В рамках реформи в області утворилось 26 територіальних громад. Не секрет, що навколо цього питання було і є чимало скептиків, які не надто вірять в результативність змін. А як є насправді, ми вирішили перевірити самі і показати вам. Для цього вирушили до Шумської об'єднаної громади. 

Півтори години автомобілем – і ми у Шумському районі. Край мальовничий, патріотичний та успішний. Останній пункт, з цього переліку – це не лише наші спостереження, це – твердження мешканців. Люди охоче розповідають, як було і що робиться тепер.

СЕРГІЙ, мешканець міста Шумськ:

«Всі об’єкти, які мають важливе значення, вони приводяться до порядку. Казало б ся, що не буде того порядку, не буде зрушення з місця, але бачу хороше зрушення».

Сергій мешкає у Шумську 38 років, а тому жартома переконує: до його думки варто прислухатися.

СЕРГІЙ, мешканець міста Шумськ:

«Це не тільки «голі слова», які не мають ніякого підтвердження, а це діяльність, яка видна».

Активні зміни розпочалися майже рік тому, коли в районі стартувала реформа децентралізації. Тамтешня новостворена громада, до слова, найбільша в області. 35 сіл із центром у місті Шумськ об’єдналися і розпочали роботу. Сьогодні вже можна говорити про результати, та найважче в цьому процесі – подолати скептицизм людей.

ВОЛОДИМИР ПЛЕТЮК, голова об’єднаної територіальної громади (м. Шумськ):

«Люди, на жаль, дуже хочуть бачити сьогодні і на вже. Післязавтра вони скажуть, що цього всього не робилося, але… Тішить серце, коли 7-8 об’єктів, одночасно, зараз робиться. От зараз, в даний момент, цього тижня, сім об’єктів точно робиться. Електролінія по Шумську, я її не назвав, бо це дрібниця вже для нас. Минулого року ми називали, от робиться у нас одна лінія і ми більше нічим не займаємся. Зараз лінія по Шумську. Дві дороги по селах. Плюс об’єкти по трьох школах і ЦНАП. Це німецький проект».

Третя каденція на посаді міського керманича навчила Володимира Плетюка говорити мовою порівнянь та цифр.

ВОЛОДИМИР ПЛЕТЮК, голова об’єднаної територіальної громади (м. Шумськ):

«Наші бюджети, на жаль, в сільських радах були такі. 70-80 тис. в рік доходу. Таких бюджетів було 5 з 18. Інші не набагато більші, 150 тис. Найбільший був, по-моєму, 300 тис., не враховуючи одної сільської ради, яка мала за рахунок заправки трошки більший бюджет, чим 300 тис. Тобто ці бюджети покривали, навіть більшість з них не покривали, видатки на утримання апарату».

Щоб побачити реформу в дії, їдемо по об’єктах. А саме, по тих що робляться сьогодні і що планують завершити до кінця цього року. Перший і дуже проблемний – дорога, бідкаються мешканці, яких там же зустрічаємо.

СНІЖАННА, мешканка міста Шумська:

«Я завжди казала пану Володимиру, мене от ця дорога вражає дуже. Дороги, ну звичайно дороги».

Дорога й дійсно в плачевному стані. Але за неї дорожники «візьмуться» вже цього тижня.

ВОЛОДИМИР ПЛЕТЮК, голова об’єднаної територіальної громади (м. Шумськ):

«Ця дорога вартує 4,5 млн., її протяжність – 400-500 метрів. В межах місяця, двох, трьох… Ну це вже будемо так казати, дорожні роботи, це питання непередбачуване. Це погодні умов, інші обставини, але я думаю, що в межах двох місяців, ці роботи будуть закінчені від початку і до кінця».

Ця дорога веде до перлини району, відпочинкової бази, парку Соснина. Подейкують, тут і зароджувався Шумськ. Раніше територія належала до іншої сільської ради, а після об’єднання – входить до складу новоствореної громади. І вже з наступного року «перлину» збираються відродити.

Далі інспектуємо, як проводяться роботи майбутнього центру надання адміністративних послуг, де мешканці отримуватимуть всі потрібні довідки.

Після – оглядаємо реконструкцію даху шумської школи і будівництво котельні в селі Сураж, яке також увійшло до складу громади.

ВОЛОДИМИР ЯРЕМЧУК, т.в.о. старости с. Сураж і Ходаки Шумського району:

«Це котельня, яка буде працювати. Будуть запущені котли на тверде паливо, що зекономить, в оплаті нам енергоносії. Нам дадуть можливість утеплити краще школу і на тому зекономити».

Пан староста зізнається: колись не був прихильником змін і скептично сприймав реформу децентралізації. Тепер визнає, був неправий.

ВОЛОДИМИР ЯРЕМЧУК, т.в.о. старости с. Сураж і Ходаки Шумського району:

«Зараз мушу визнати, що все-таки громада, як велика сім’я, це сила, це не окремі якісь підрозділи».

Наразі в Шумському районі лише одна новостворена громада, проте це – не надовго, переконаний староста. І додає, що вони власним прикладом вже продемонстрували ефективність та успішність реалізації реформи.

16.08.2016 - 22:16 | Views: 12585
Що таке децентралізація? Кореспонденти перевірили правдивість успішної реформи (відео)

Video:

Область:

Тернопільська область

Громади:

Шумська міська об’єднана територіальна громада Шумська територіальна громада

Source:

Новини Тернополя

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...