Голову Закарпатської ОДА, мабуть, дезінформували, - голова Вільховецьї ОТГ про наміри ОДА позиватися до суду на громаду

«Хочуть до суду -  хай ідуть до суду і  будемо судитися. Це не несе для нас ніякої загрози». Так сільський голова Вільховецької об’єднаної громади Михайло Цірик прокоментував заяву голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля про наміри звернутися з позовом до суду і зобов’язати Вільховецьку об’єднану громаду перенаправити до Тячівського районного бюджету основну частину коштів субвенції, виділених громаді на забезпечення первинного і вторинного рівня медицини.

Сільський голова припустив, що заява очільника Закарпатської ОДА, швидше за все, зумовлена його дезінформуванням з боку районного керівництва.

«Ще в березні на засіданні сесії сільської ради депутати прийняли рішення про спрямування до районного бюджету коштів медичної субвенції для надання послуг вторинного рівня медицини у сумі півмільйона гривень. І лише чомусь  наприкінці червня було укладено угоду про передачу міжбюджетного трансферу між районною адміністрацією, районної радою і нами. А з першого липня змінили відповідний КЕКВ (ред.: код економічної класифікації видатків). Через це довелося вносити зміни до рішення ради. Ми внесли зміни і подали документи до відділення казначейства, а виявилося, що фінансове управління районної державної адміністрації не відкрило рахунок в казначействі, на який би ми могли спрямувати ці кошти. І лише сьогодні після заяви голови облдержадміністрації, що подасть на громаду до суду, фінуправління відкрило рахунок. І кошти вже пішли. Мабуть голова не знав, що твориться на районному рівні або його дезінформували», - пояснив Михайло Цірик.

Тепер, каже сільський голова, нам рекомендують 70% медичної субвенції віддати на вторинну ланку, тобто до районного бюджету, і 30% залишити в громаді на забезпечення первинної ланки медицини. 

«Ця формула є в Бюджетному кодексі чи державному  бюджеті? Немає. Так можна рекомендувати і 90%. Це лише рекомендації. Громада сама визначає чи 10%, чи 5% чи 30%, чи 70% субвенції направити на вторинний рівень. Нам  лише на захищені статті по первинному рівню медицини необхідно половину субвенції, яку надала нам держава. Якщо віддати 70% на вторинний рівень, то громаді треба закрити одну амбулаторію і два-три ФАПи. От куди нас хочуть загнати. Громада на це не піде», - сказав сільський голова.

Михайло Цірик також зазначив, що у мешканців інших населених пунктів сьогодні виникає багато питань. Наприклад, чому у Вілоховецькій об’єднаній громаді ліки безкоштовні, а в районі ні? Чи чому у громаді харчування 1-4 класів безкоштовне, а в інших школах цього немає. Чому Вільховецька громада відремонтувала вже 6 км доріг загального користування, чому виділила 8 млн грн на комунальні дороги, а в інших того не роблять?

«Люди запитують, а комусь такі запитання не подобаються. А ті громади, які хочуть також об’єднатися і вирішувати самостійно свої питання, їм такої змоги не дають. Голова райдержадміністрації заохочує їх дотаціями, аби вони не об’єднувалися», - сказав сільський голова.

06.08.2016 - 00:26 | Views: 8551
Голову Закарпатської ОДА, мабуть, дезінформували, - голова Вільховецьї ОТГ про наміри ОДА позиватися до суду на громаду

Область:

Закарпатська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...