Плануємо майбутнє громади разом

У Новоукраїнській територіальній об’єднаній громаді відбулось перше засідання Комітету зі стратегічного планування Новоукраїнської об’єднаної територіальної громади за підтримки групи фахівців в рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. До участі в плануванні залучені представники найактивніші члени громади, які, зокрема, є представниками галузей економіки, сільського господарства, спорту, медицини, культури, депутатами, управлінцями…

Для чого і кому потрібен стратегічний план?

На сучасному етапі розвитку в Україні відбувається трансформація всього комплексу економічних, громадських, владних відносин. І дуже важливо, щоб ці зміни проходили найбільш ефективним шляхом, із урахуванням чітко визначених, науково обґрунтованих пріоритетів. Сьогоднішні тенденції, які спостерігаються в зовнішньому середовищі й усередині нашої країни, зумовлюють необхідність і доцільність запровадження стратегічного планування діяльності підприємств, організацій, органів влади та місцевого самоврядування України.

«Ми не повинні створювати  реформи заради реформ, наше завдання покращити якість владних послуг для жителів громади, - зазначив у вступній промові Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний. - Ми сьогодні зібрались, щоб вирішити - як жити нашій громаді у найближчі роки. Для цього нам необхідні бажання та єдність влади із громадянським суспільством. Я бачу результатом нашої спільної роботи створення комфортних умов для проживання у нашому маленькому степовому містечку: з можливістю отримати робоче місце, змістовно відпочити після роботи, облаштування затишних парків і скверів, сучасних дитячих і спортивних майданчиків. Сьогодні ми лише на самому початку реформ, було проведено перший етап децентралізації – об’єднання у територіальну громаду. Далі необхідно впроваджувати заходи, які мають покращити якість послуг для мешканців громади в усіх галузях: освіті, медицині, культурі, спорті тощо. Подальша робота повинна бути пов’язана із пошуком компромісних рішень між громадськістю, владою, представниками великих підприємств, малого бізнесу.  Залучення громадян до прийняття рішень - одне з першочергових завдань влади. Рішення, прийняте без громадського обговорення, буде суб’єктивним, неповним. Але при цьому можливість впливати на прийняття рішень громадяни повинні розуміти і як певну відповідальність за свої дії.

Ми маємо досвід роботи у багатьох проектах щодо розвитку громадянського суспільства, співпрацюємо із організаціями, покликаними допомогти місцевим громадам у реформуванні місцевого самоврядування, зокрема з Асоціацією малих міст України. Сьогодні розпочинаємо роботу щодо формування стратегічного плану розвитку Новоукраїнської об’єднаної територіальної громади за підтримки Швейцарсько-українського проекту DESPRO, фахівці якого, навчать, допоможуть сформувати зазначений план»

Займаючись рейтингуванням проблем, учасники семінару визначилися із напрямками розвитку громади, які першочергово мають бути спрямовані на усунення найзлободенніших. Серед актуальних  питань названо незадовільну якість питної води, відсутність нормальних доріг, проблему з утилізацією сміття, низька інвестиційна привабливість території, відсутність зелених зон відпочинку, припинення діяльності та занепад і руйнування діючих у минулому великих промислових підприємств, екологічна шкода від кар’єрів, недостатня кількість дошкільних закладів, низький рівень свідомості громадян  та інше… Говорили присутні і про необхідність створення робочих місць, що безумовно можливе саме тоді, коли громада почне розвиватись, і про енергетичну залежність, що є одним з економічних питань, яке стосується кожного новоукраїнця. Визначаючи головні пріоритети, акценти були розставлені на дороги, воду, недостатність коштів і низький рівень життя. Саме, щоб знайти шляхи вирішення даних питань, членам Комітету та експертній групі з залучених фахівців Асоціацій потрібно розробити та втілити в життя  низку заходів щодо стратегії розвитку Новоукраїнської міської об’єднаної громади.

Але не лише на проблемах необхідно концентруватись при формуванні стратегії розвитку. Увагу інвесторів та підприємців необхідно спрямувати на перевагах регіону, на ресурсах, що мають місто і села, вигідних для вкладення капіталу, що в подальшому стане запорукою вирішення більшості проблем, які постають перед владою і жителями громади.

Поки що члени Комітету збиратимуть  аналітичні дані та займатимуться опитуванням мешканців об’єднаної територіальної громади, працюватимуть в робочих групах. А  вже у липні  із представленням результатів звіту для визначення стратегічних цілей розвитку ОТГ буде проведено друге засідання Комітету.

Область:

Кіровоградська область

Source:

Сайт Новоукраїнської міської ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...