Сергій Чернов розповів у Брюсселі про поступ фінансової децентралізації в Україні

Сьогодні у Королівстві Бельгія відбувається зустріч Бюро CORLEAP (Конференції місцевих та регіональних влад країн Східного партнерства) та делегації Східного партнерства в Комітеті регіонів Європейського Союзу. Розпочала зустріч конференція з фіскальної децентралізації, що проходить за участі представника України у  Бюро CORLEAP, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. У своєму виступі він проаналізував хід та результати фінансової децентралізації в Україні.

…За його словами, «в результаті змін дотаційність місцевих бюджетів у 2015 році скоротилася на 22% і становить 74%, у порівнянні з 96% дотаційності в 2014 році. 

Зростання доходів загального фонду по відношенню до 2014 склав + 29,6 млрд грн. (0,8 млрд. євро або 42,1%). Таким чином, у 2015 році до загального Фонду місцевих бюджетів надійшло 99,8 млрд. грн. (3,5 млрд. євро), що становить 116% до річних призначень, затверджених місцевими радами».

«Завдяки фінансовій децентралізації, - підкреслив президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, - значно скоротилася кількість бюджетів, які не виконали показники, затверджені місцевими радами. Не забезпечено виконання 17 бюджетів проти 134 бюджетів в 2014 році.

Підтвердженням ефективності фіскальної децентралізації є щомісячне накопичення залишків коштів місцевих бюджетів, обсяг яких на початку 2016 р. по загальному фонду склав 27,4 млрд. грн (0,95 млрд. євро). Зростання по відношенню до 01.01.2015 становить 17 млрд. грн (0,6 млрд. євро) або у 2,6 рази».

Сергій Чернов також наголосив, що в проекті державного бюджету на 2016 рік вдалося відстояти бюджетну децентралізацію і спрощену систему оподаткування малого і середнього бізнесу.

За результатами перших трьох місяців 2016 року зафіксовано зростання доходів загального фонду місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) на 46% або 9,5 млрд грн порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

Сергій Чернов у своєму виступі наголосив, що для України вкрай важливо не зупинятися на шляху реформ фінансової децентралізації для досягнення головних цілей:збільшення власних надходжень до бюджетів органів місцевого самоврядування, стовідсоткове фінансування з боку держави делегованих повноважень, поліпшення якості планування бюджетів, створення додаткових можливостей для залучення інвестицій і коштів міжнародної технічної допомоги.

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської обласної ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...