Опорні школи – це нова система якісної освіти

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський оглянув приміщення Іршанського навчально-виховного комплексу «Гімназія ДНЗ» та Новоборівського ліцею в Іршанській та Новоборівській об’єднаних територіальних громадах. За рахунок державних коштів, що виділені на розвиток новостворених громад області, дані навчальні заклади можуть бути комплексно відреставровані в цьому році.

Новоборівський ЗНЗ-ліцей був представлений як проект так званої опорної школи.

«Опорні школи – це нова система освіти, якісної освіти для діток, які навчаються в маленьких містечках та селищах. В такій школі має перш за все бути відповідна матеріально-технічна база: спортивний та актовий зали, їдальня, кабінети та лабораторії», - розповів Сергій Машковський.

Відповідна увага при виборі опорних шкіл приділятиметься і рівню знань учнів. Також в опорній школі має бути досвідчений директор, кваліфікований педагогічний колектив. Рішення про створення опорних шкіл будуть приймати громади.

Кожна опорна школа буде мати філії, не менше трьох. Філія – це школи першого ступеня, тобто для дітей, які навчаються з 1 по 4 клас. Після закінчення 4 класу діти будуть мати можливість навчатися в якісній опорній школі. Початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей, а учні інших класів зможуть їздити до місця навчання автобусами.

Сергій Машковський оглянув також стан доріг в Новоборівській громаді, оскільки для того, щоб діти могли добратися до такої опорної школи, необхідні автобуси та якісні дороги.

«Результатом процесу фінансової децентралізації є значне збільшення доходів місцевих бюджетів. Тому прошу відправити левову частку цих коштів на ремонт доріг, аби наші діти на шкільних автобусах могли доїхати до школи», - звернувся він до керівників об’єднаних громад.

В поточному році діє державна програма на придбання нових автобусів.

«На умовах співфінансування з місцевими органами влади – у відношенні 50 на 50% – до першого вересня ви можете купити шкільні автобуси. Я прошу органи місцевого самоврядування невідкладно оголосити тендери на придбання шкільних автобусів», - наголосив голова ОДА.

Область:

Житомирська область

Source:

«Рупор Житомира»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...