Печеніжинська громада: життя після об’єднання

На Прикарпатті серед сміливців, які стали на шлях добровільного об’єднання громад та успішно завершили цей процес і 25 жовтня торік провели перші місцеві вибори, — Печеніжинська ОТГ. Прикметно, що Печеніжинська громада — перша в Україні, яка пройшла всі етапи об’єднання відповідно до урядової методики.

Її головою люди обрали прихильника реформи місцевого самоврядування, який ініціював об’єднання, — Ігоря Довірака. Цей сильний лідер зумів сформувати професійну команду, котра нині успішно працює.

ПеченіжинськаОТГ налічує понад 17,5 тисячі жителів, її площа становить 186 кв. км, до неї належать дев’ять населених пунктів — Печеніжин, Молодятин,  Марківка, Малий Ключів, Рунгури, Слобода, Сопів, Княждвір і Кийданці, від яких на місцевих виборах було обрано 26 депутатів. Відстань від адміністративного центру, яким є Печеніжин, до найвіддаленішого населеного пункту — села Слободи становить 8 км.

«Рішенню про об’єднання передували різноманітні обговорення, дебати, громадські слухання, — розповів і. Довірак. — Проживши в об’єднаній громаді один квартал, можу авторитетно заявити, що не треба боятися труднощів і все ж таки ставати на цей шлях. Правильність його підтверджують серед інших і значні фінансові переваги. Проте важливо, щоб люди обирали головами об’єднаних громад добрих господарів, ефективних менеджерів, які зуміють належним чином організувати життя в ОТГ».

За словами І. Довірака, досягти фінансової спроможності в новому форматі можна передовсім завдяки тому, що відтепер низку податків залишено на місцях. Після об’єднання власні надходження Печеніжинської громади зросли в три рази, а це понад 6 млн. грн. І. Довірак розповів, що загалом бюджет ОТГ становить майже 48 млн. грн., зокрема громада отримала від держави базову дотацію в розмірі 8,1 млн. грн., освітянську субвенцію —  22,6 млн. грн., а також медичну — 11,1 млн. грн. і наголосив, що дуже важливо ефективно використовувати кожну гривню і правильно організовувати роботу. Чільник громади звернув увагу і на те, що у новому бюджетному році є тенденція до перевиконання дохідної частини.

Також Печеніжинська громада отримає від держави 9,3 млн. грн. інфраструктурної субвенції, а це, як наголосив І. Довірак, значна сума для розвитку. Керівництво громади  планує витратити 90 відсотків цих коштів на ремонт доріг. Проте заздалегідь це буде обговорено зі старостами і жителями населених пунктів Печеніжинської ОТГ.

Нині у бюджеті Печеніжина зуміли віднайти 400 тис. грн. для того, щоб безплатно харчувати учнів 1—4-х класів. Також власним коштом провели вибори старост у восьми населених пунктах, витративши на це 120 тис. грн. Навіть обрали старосту в селі Кийданцях, де ніколи не було сільської ради. Тепер тут вирішують питання адміністративного будинку. 

Один із прикладів ефективного управління в громаді — організація відділу освіти, який не є юридичною особою, проте селищний голова керує ним відповідно до положень, прийнятих на сесіях за погодженням з обласним департаментом освіти. У штаті відділу освіти — начальник і методист. Голова не поспішає наповнювати структуру працівниками, мовляв, щоб менше бюрократів було. Не зважаючи на те, що освітян у цій ОТГ аж 360, вони вчасно, з першого місяця функціонування громади в новому форматі, отримали зарплату. Це, до речі, стосується і всіх бюджетників, яких тут майже 700 осіб.

Нині І. Довірак як чільник нового органу місцевого самоврядування задоволений співпрацею з районною і обласною владою та наголошує, що жодних вказівок згори йому не нав’язують, а управлінські рішення він приймає з огляду на економічну доцільність та за погодженням з жителями громади. Більше - ТУТ

Область:

Івано-Франківська область

Source:

«Коломийські вісти»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...