На Харківщині восени відкриється хаб-школа. Що станеться з іншими освітніми закладами?

В Україні триває реформування освіти. В маленьких містечках і селищах навчатимуться лише молодші школярі, учні 5-9 класів з 1 вересня підуть до об'єднаних «опорних шкіл».

 На Харківщині восени відкриється хаб-школа. Що станеться з іншими освітніми закладами?

В Україні триває реформування освіти. В маленьких містечках і селищах навчатимуться лише молодші школярі, учні 5-9 класів з 1 вересня підуть до об'єднаних «опорних шкіл».

Мінфін і Міносвіти домовилися з групою донорів про підтримку свого пілотного проекту. Партнерами виступили Уряд США, Western NIS EnterpriseFund, а також компанія «Майкрософт Україна».

«Мета спільних зусиль — надати дітям, що проживають у селах України, можливість отримати якісну освіту з хорошою матеріальною базою, і тим самим — забезпечити їм можливості для отримання подальшої освіти та кар'єрного зростання»

Проект передбачає створення 24 «пілотних» опорних шкіл. Для цього укрупнить вже існуючі. «Це дозволить надавати кращу якість освіти для дітей, що живуть в маленьких містечках і селищах», — вважають чиновники.

В кожній області України сформують по одній опорній школі, яка отримає «значні інвестиції на розвиток, в тому числі на створення гарної матеріальної бази та необхідне обладнання кабінетів», «заходи з енергоефективності (пластикові вікна, утеплення школи)».

Навчання у оновлених і модернізованих освітніх закладах розпочнеться вже 1 вересня 2016 року. Очікується, що кількість учнів в цих школах збільшиться за рахунок учнів прилеглих сільських шкіл.

Щоб організувати підвіз учнів та вчителів цьогоріч з держбюджету виділено 600 млн. грн. на придбання шкільних автобусів. Це покриє частину витрат. Ще щось має бути передано з місцевих бюджетів.

Початкові школи залишаться. «Початкова школа є наближеною до місця проживання», — сказав під час презентації проекту заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, зауваживши, що законом про освіту передбачені альтернативні школи: як сімейні школи, школи одного вчителя, «де будуть ефективно використовуватися кошти і будемо працювати на те, щоб була краща якість».

Проводяться конкурси на на кращий проект опорної школи (хаб-школи). Уряд на це виділяв на області 200 млн. грн. субвенції. Серед умов створення опорної школи – «наявність не менше трьох філій, близько 360 учнів, продовження праці найкращих вчителів». Більше - ТУТ

Область:

Харківська область

Source:

«Справжня варта»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...