Глухівщина – у фарватері реформ децентралізації

Саме в цьому районі відбулося виїзне засідання колегії Сумської обласної державної адміністрації

За словами голови ОДА Миколи КЛОЧКА, місце колегії вибране не випадково, адже Глухівський район – єдиний в області, який має позитивний досвід створення об’єднаної територіальної громади. Життя підказує, що й іншим громадам доцільно проводити таку реформу.

«Я закликаю учасників колегії, представників районної й місцевої влади працювати в цьому напрямку. Адже держава визначила механізм розвитку територій і надає на це ресурс. У той же час ефективність роботи голів райдержадміністрацій, в тому числі, полягає й в умінні працювати з громадою і сільськими головами, пояснювати перспективи і переваги об’єднання.  Амбіції у владі ставте, будь ласка, на другий план. І працюйте в цьому напрямку. Я щотижня буду викликати голів РДА для звіту щодо цього питання. Прекрасний приклад вам сьогодні демонструє Глухівський район, він у фарватері реформ децентралізації».

Як розповіла голова Березівської територіальної громади Надія АРТЕМЕНКО, вони об’єдналися у кінці грудня 2015 року. До громади увійшов 21 населений пункт, де мешкають 5733 особи.

«Жителі нашої громади сьогодні не відчувають жодних негативних наслідків реформи, – повідомила Надія Авраменко. – Навіть навпаки, наразі у нас створюються потужні освітні, медичні, культурні центри. Потенціал кожного населеного пункту громади лише примножується».

За словами директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександра СІТАКА, після реформування Березівська громада планує отримати 30 мільйонів гривень на розвиток, із них 9,6 млн. грн. – це субвенція з державного бюджету. Крім того, саме Березівська громада надала найбільше проектів на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Шість з них на суму 6,7 млн. грн. пройшли регіональну комісію та увійшли до списку, який буде подано до Мінрегіонбуду.  

 «Іншого шляху, ніж децентралізація, у нас не буде, тому чим швидше  громада кожного району це зрозуміє, тим швидше і краще розвиватиметься уся область», – підбив підсумки Микола Клочко.

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...