Якщо процес добровільного об’єднання затягнеться, для створення спроможних громад можливі й інші законодавчі ініціативи, - В’ячеслав Негода

В пакеті змін, які передбачено Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, муніципальна консолідація - це одне з найскладніших, і, водночас, найважливіших і найвідповідальніших завдань, які має виконати Уряд. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час презентації Радою Європи звіту фахового огляду «Муніципальна консолідація в Україні: тенденції і рішення щодо об’єднання та співробітництва».

В’ячеслав Негода наголосив, що без створення базової одиниці, якій можна передати повноваження і ресурси, і на яку можна покласти відповідальність, неможливо говорити про ефективне місцеве самоврядування.

«Як ми і передбачали, створення такої базової одиниці місцевого самоврядування проходить надзвичайно складно, навіть на рівні розробки законодавства. У багатьох учасників процесу нема бажання змінюватися, розбиратися у суті змін, починати діалог і співпрацю. Крім того, є політичні спекуляції. Разом з тим, іншого виходу, ніж рухатися обраним шляхом, в нас немає», - запевнив заступник Міністра. 

В’ячеслав Негода підкреслив, що в підписаному Президентом законі про добровільне об’єднання громад передбачено прозорі і демократичні процедури міжмуніципальної консолідації. 

«Ці процедури дійсно добровільні, але ми розуміємо - сьогодні не слід чекати, що громади вишикуються у черги на об’єднання. Ще багато чого треба пояснювати, готувати позитивний досвід, допомагати. Разом з тим, ми вважаємо, що принаймні процедури ініціювання об’єднання, розробки перспективних планів на рівні районів і потім передачі їх на регіональний рівень територіальні громади повинні пройти. Ми сподіваємося, що у більшості цей процес буде успішним. Тим, кому це не вдасться, ми допоможемо», - сказав заступник Міністра. 

При цьому він зазначив, що з часом, якщо процес добровільного об’єднання затягнеться, для створення спроможних громад можливі й інші законодавчі ініціативи.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 October 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 October 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...

18 October 2024

Тернопільська ОВА та Програма Ради Європи працюють над пілотним проектом з удосконалення моніторингу рішень ОМС, - В’ячеслав Негода

Тернопільська ОВА та Програма Ради Європи...

Удосконалення системи моніторингу рішень органів місцевого самоврядування та системи координації виконання завдань –...

17 October 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...