Реформу старшої школи підтримують 85% старшокласників - дослідження
Реформу старшої школи підтримують 85% старшокласників - дослідження

Реформу старшої школи підтримують 85% старшокласників. Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE на запит Міністерства освіти та науки України.


Опитали майже 80 тисяч респондентів з 300 територіальних громад в усіх регіонах України.

Презентували дослідження під час заходу «Профільна: якою буде реформа старшої школи».

Серед спікерів:

  • Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України
  • Сергій Колебошин, народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій
  • Валентина Полторак, менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE
  • Антон Грушецький, виконавчий директор КМІС
  • Ігор Хворостяний, генеральний директор Директорату шкільної освіти МОН
  • Роман Бондаренко, співзасновник ГО «Батьки SOS»
  • представники місцевої влади та учні старших класів.

 

 

Коротко про результати дослідження

 

91% старшокласників і 83% студентів закладів професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти хотіли б обирати частину предметів для вивчення.

  • 85% старшокласників підтримують реформу.
  • Серед батьків учнів 10-11 класів реформу підтримують 85%, серед батьків учнів 5-6 класів — 78%.

Профорієнтація та практичні навички

За словами переважної більшості батьків та учнів, у закладах освіти проводять профорієнтацію. Щоправда, понад 40% респондентів зазначили, що про професії розповідають учителі. Тобто, у закладах освіти не вистачає системного підходу до профорієнтаційної роботи й урізноманітнення її форматів. Лише одна пʼята батьків і учнів заявили, що школи організовують екскурсії на підприємства та одна десята — ярмарки професій. Трохи більш як 20% сказали, що про професії дізнаються самостійно або від інших людей.

Співпраця з громадами

Нині триває підготовка до впровадження реформи: розроблено проєкт змін та доповнень до законодавства, що дозволить утворити нову мережу академічних ліцеїв, планується додаткове фінансування для створення сучасних освітніх просторів, потужних лабораторій в майбутніх ліцеях та коледжах, попри війну щорічно вилілчються кошти на закупівлю шкільних автобусів.

Громади разом з Міністерством освіти і науки України та обласними адміністраціями працюють над створенням перспективної мережі ліцеїв.

Зміна мережі закладів освіти — одна з найважливіших частин реформ. Згідно з дослідженням, 81% голів територіальних громад, де проживають менш як 1200 учнів, готові створювати академічні ліцеї. 56% голів ТГ і 59% депутатів місцевих рад готові до співробітництва з іншими громадами для створення ліцею, але якщо він буде на території їхньої громади.

Водночас учні (72%) і студенти (71%) готові навчатися в іншій громаді, якщо там будуть створено ліпші умови для навчання. 40% опитаних педагогів також готові працювати в іншій громаді, якщо поряд не буде академічного ліцею.

Якісно реалізувати реформу мають допомогти зміни у законодавстві щодо формування мережі. Уряд за результатами громадських обговорень, у яких взяли участь майже 500 громад, вже готує законопроєкт, який має бути подано до Верховної Ради до кінця року.

Повний текст дослідження доступний за покликанням.

Більше про реформу старшої школи - у секторальній рубриці порталу "Децентралізація": decentralization.ua/education/professional


Дослідження проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у квітні-травні цього року на у партнерстві та на замовлення Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» на запит МОН. Дослідження охопило представників місцевої влади, освітян, батьків та учнів з усіх регіонів України. Опитування проводилося методом онлайн-інтерв’ю (CAWI) у квітні-травні 2024 року, з використанням репрезентативної вибірки шкіл та закладів ПТО/ФПО. Усього в опитуванні взяли участь понад 80 тисяч респондентів з 300 територіальних громад в усіх регіонах України.

Views: 346
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: high school
Read more: