Якою буде профільна середня освіта в Україні – інфографіка до держстандарту
Якою буде профільна середня освіта в Україні – інфографіка до держстандарту

25 липня Уряд затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти (10–12 роки навчання), який запроваджує ряд новацій для української освіти.


Експерти швейцарсько-українського Проєкту DECIDE поділилися основними тезами стандарту:

  • Вибір профілю та предметів: учні зможуть обирати не лише профіль навчання (математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо), а й окремі предмети та інтегровані курси, що поглиблюють обраний профіль або сприяють всебічному розвитку.
  • Адаптаційний 10 клас: у 10 класі буде більше обов’язкових дисциплін та менше годин для вибору. Це шанс надолужити освітні втрати та визначитися з профілем. Учні зможуть змінити профіль у 11–12 класах без освітніх втрат.
  • Індивідуалізація освіти: результати навчання будуть поділені на основний і поглиблений рівні, що дозволить ще більше індивідуалізувати освіту.
  • Гнучкість у розподілі годин: мінімальна та максимальна кількість годин для кожної освітньої галузі з можливістю перерозподілу дає змогу формувати індивідуальні освітні траєкторії.
  • Інтегровані курси: учні зможуть вивчати як профільні, так і позапрофільні предмети. Це допоможе закладам освіти реалізувати свою академічну свободу, а учням — розвиватися багатогранно.
  • Оцінювання: вимоги до результатів навчання сформовані на завершення 12 року навчання. Основні орієнтири мають досягнути всі учні, а поглиблені — ті, для кого відповідна галузь є профілеутворювальною.

Детальніше - в інфографіці нижче.

Посилання на Державний стандарт.

Реалізація нового стандарту розпочнеться з 1 вересня 2027 року, а підготовка до реформи вже триває: затверджуються типові освітні програми, розробляються модельні навчальні програми та матеріали. Пілотування стандарту розпочнеться з 2025 року. А ще за участі і підтримки DECIDE розробляється Стратегія впровадження профільної середньої освіти.

Ця нова модель середньої освіти робить її більш орієнтованою на учнів та їхні потреби, допомагаючи їм краще зрозуміти свої сильні сторони та визначитися з вибором майбутньої професії.

Більше про реформу старшої школи – у секторальній рубриці порталу «Децентралізація»

Views: 456
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: high school
Read more: