Сільські голови гальмують децентралізацію, бо залишаться без посади – експерт

Львівщина найбільш потребує проведення реформи місцевого самоврядування хоча б тому, що тут – найбільше в Україні місцевих рад різного рівня. Причому, з початку Незалежності кількість населення зменшилася на 160 тисяч осіб, населених пунктів – на 20, а кількість органів місцевого самоврядування зросла на 150.

Тільки 10 відсотків сільських рад обслуговують населені пункти, де мешкають три тисячі осіб. У всіх інших – від однієї тисячі і менше населення.

Про це сьогодні, 18 березня, під час прес-конференції на тему «Оцінка реалізації реформи місцевого самоврядування на Львівщині у 2015 році», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив аналітик громадської організації «Європейський діалог» Тарас Баранецький.

Він нагадав, що територіальна реформа в Україні стартувала в 2014 році, коли Кабмін схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. На Львівщині робота над реформою розпочалася наприкінці березня. Упродовж двох місяців було створено перспективний план – яким буде місцеве самоврядування в області після закінчення реформи. Його схвалила 7 липня  Львівська обласна рада.

- Його виносили тричі на обговорення, багато депутатів намагалися заговорити його, щоби він не був схвалений, - каже аналітик.

Тоді депутати запропонували до об’єднання 162 громади. Натомість Кабмін затвердив території лише 89. Найбільше громад не було затверджено у Жовківському, Пустомитівському та Турківському районах. 

- Щодо Турківського, то треба розуміти, що це – гірський район і там є певні особливості цих громад. І не зовсім методика, яка затверджена Кабміном, відповідає тому, як мають формуватися громади в гірському районі. Більша частина Жовківського і Пустомитівського районів є такими «сірими» зонами, це такі необ’єднані території, які, незрозуміло куди ввійдуть, - каже він.

Він зазначив, що не дуже зацікавлені в об’єднанні сільські голови.

- Часто вони кажуть: якщо відбудеться об’єднання, то я вже не буду сільським головою. А мені ще до пенсії залишилося трохи, я ще на один термін піду, тому воно мені не треба, - говорить аналітик.

Зі свого боку аналітик громадської організації «Європейський діалог» Олександр Софій нагадав, що у 2017 році має настати час «х», коли перестануть людей запитувати про добровільне об’єднання, а зроблять це примусово, через зміни до Конституції. І процес добровільного об’єднання громад на цьому завершиться. Тому ще у 2016 році громади мають можливість врахувати всі плюси і мінуси.

Область:

Львівська область

Source:

«Прес-клуб»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...