Громади не підтримують ідею передачі усіх лісів у власність держави – тези обговорення

18 квітня 2024 року в Українському кризовому медіа-центрі Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» провела обговорення на тему: «Захист прав територіальних громад на землі лісогосподарського призначення», участь у якому взяли представники державних установ, органів місцевого самоврядування, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а також експерти з земельних та лісових питань.


 

Тетяна Нехайчук, модераторка заходу, керівниця проєктного офісу Всеукраїнської Асоціації ОТГ, керуючий партнер Boosters consulting group, звернула увагу присутніх:

«Децентралізація, по праву вважається найуспішнішою з реформ всього періоду незалежності України, та чи вдасться зберегти громадам цю свою незалежність, самозарадність, спроможність тощо, питання з «зірочкою». Тому сьогодні надзвичайно важливо забезпечувати громадам можливість для діалогу, для відстоювання своїх прав та інтересів в правовому полі та на демократичних засадах, адже сильні громади лише коли разом».

 

 

Захід відкрив виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОТГ Тарас Добрівський, він зауважив:

«Це обговорення земельних прав територіальних громад у лісогосподарських зонах є важливим аспектом нашої спільної перспективи. Вже сьогодні ми маємо можливість обговорити найактуальніші проблеми і спільно шукати ефективні рішення для покращення ситуації. Наша зустріч є важливим кроком у напрямку забезпечення належного захисту прав територіальних громад і збереження лісових ресурсів для мешканців громад».

 

 

В чому проблема

 

21 лютого 2024 року Державне агентство лісових ресурсів України оприлюднило для обговорення доопрацьований проект Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

У пояснювальній записці до законопроекту зокрема йдеться, що він не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку… та прийняття цього Закону не потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

В свою чергу, Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад вже більше року намагається довести, що норми законопроекту не лише стосуються, а й грубо порушують законні права та інтереси місцевого самоврядування, і виступає проти ухвалення законопроекту.

В 2023 році Всеукраїнська Асоціація ОТГ застерігала територіальні громади щодо рейдерського захоплення майна та ресурсів, оприлюднивши відкритого листа в якому зокрема йдеться:

«В основі даного законопроекту пропонується визначити особливості утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України», зокрема шляхом позбавлення територіальних громад власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення, які в свою чергу вважатимуться землями державної власності, з подальшою передачею їх до сфери управління на праві постійного користування AT «Ліси України» (п. 2 Перехідні та прикінцеві положення, що доповнюється новим пунктом 24-1 Перехідних положень Земельного кодексу України)».

Крім цього, ВАОТГ провела опитування лідерів громад щодо збереження та недопущення вилучення лісів із власності територіальних громад. На питання «Чи погоджується ваша громада щодо передачі лісів з комунальної власності у державну власність?» 81% опитаних відповіли «Ні».

На початку 2024 року Всеукраїнська Асоціація ОТГ звернулася з відкритим листом до Держлісагентства щодо неприпустимості порушення прав та законних інтересів місцевого самоврядування:

«Вважаємо, що законопроект суперечить нормам Конституції України (статтям 7, 13, 41, 142, 143), порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та проведеної децентралізації, зважаючи на те, що поняття комунальної власності передбачає в першу чергу використання її майнових об’єктів для задоволення нагальних потреб жителів громади у невідкладних послугах і лише в другу чергу право цієї форми власності призначено для доцільного, економного та ефективного використання майна територіальних громад в інших інтересах її жителів».

Представники громад також зареєстрували на сайті Президента України петицію проти вилучення лісів із власності територіальних громад, де зазначається:

«Така законодавча ініціатива Державного агентства лісових ресурсів України нівелює саму ідею децентралізації влади, позбавляючи органи місцевого самоврядування права брати участь у процесі реалізації державної політики у сфері лісових відносин, а місцеві бюджети – отримувати прибутки від провадження комунальними підприємствами лісогосподарської діяльності».

Петиція набрала понад 25 тисяч голосів, була розглянута і отримала відповідь Президента України, в якій зокрема йдеться, що Президент має приймати рішення щодо конкретного питання лише після того, як відповідний закон ухвалить Парламент (нагадаємо, законопроект Держлісагенства поки навіть не на розгляді Уряду). Також Президент нагадав, що проведення політики у сфері охорони природи, екологічної безпеки і природокористування забезпечує Уряд і йому належить право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України.

«…я звернувся до Прем’єр-міністра України із пропозицією опрацювати порушені в електронній петиції питання та вжити відповідних заходів реагування. Про відповідні результати автора електронної петиції поінформує Кабінет Міністрів України», - зазначається у відповіді на петицію.

 

Пропозиції представників громад

 

Під час сьогоднішнього обговорення представники громад зауважили, що питання передачі лісів до державної власності усе ще на порядку денному, що громади мають проблеми з реєстрацією ділянок лісогосподарського призначення і що загалом реформа лісової галузі негативно відбивається на місцевих бюджетах. При цьому, вони озвучили конкретні пропозиції, які, на їхню думку, могли б допомогти вирішити більшість проблем в галузі.

Ігор Лідовий, голова Платформи «Сільський розвиток: земельні відносини» Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Сергіївської територіальної громади, Полтавської області зазначає, що в Україні існує колізія – громадам передали землі з лісами, інвентаризувати їх громади можуть, а використовувати і займатися лісогосподарською діяльністю – ні. Замість того, щоб вирішити цю проблему і створити для громад інструмент для ефективного збереження, розвитку і використання лісового ресурсу, з’явився законопроект, який передбачає передачу усіх лісів у власність держави.

 

 

Пропозиції Ігоря Лідового, Сергіївського селищного голови:

  1. Формувати земельні ділянки лісогосподарського призначення за обов'язкового погодження органів місцевого самоврядування.
  2. Передбачити можливість спеціалізованим комунальним підприємствам мати в постійному користуванні землі лісогосподарського призначення.
  3. Залишити без змін терміни закінчення інвентаризації державних лісогосподарських підприємств для чіткого бачення картини землекористування.

Василь Щур, член правління Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова платформи «Розвиток гірських територій», голова Міжгірської територіальної громади, Закарпатської області, нагадав, що на Закарпатті території громад більш як на половину вкриті лісами.

«Як нам розвивати громади, не маючи права користуватися цими лісами? Де розбудовувати туризм і рекреацію? Історія економіки розвинених країн свідчить про те, що вони поєднують лісову галузь з туризмом та рекреацією. А в нас лісова галузь – це лише про дерева, безвідносно до людей, до громади. І я боюся, що «Ліси України» стане однією з тих організацій, на які ми не маємо впливу. А якщо щось з тим лісом станеться, люди питатимуть у нас. Ми не хочемо претендувати на галузь. Але треба створити чіткі правила, де комунальна власність, де державна. Ми готові об’єднувати зусилля з державою владою, як робимо це по архітектурі, освіті, медицині, інших галузях», - зазначив голова громади.

 

 

Пропозиції Василя Щура, Міжгірського селищного голови:

  1. Вивести спільну позицію усіх асоціацій органів місцевого самоврядування та забезпечити визначення у правовому полі прав та законних інтересів громад на земельні ділянки лісогосподарського призначення.
  2. Забезпечити правову підтримку громад у частині оформлення, закріплення та захисту права комунальної власності на землі лісогосподарського призначення за територіальними громадами.
  3. Залучити громадськість, незалежні організацій та міжнародних партнерів до процесу законодавчого закріплення прав комунальної власності за територіальними громадами.

Іван Коруд, член правління Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Житомирського регіонального відділення ВАОТГ, голова Овруцької територіальної громади, Житомирської області, зазначив, що вже сьогодні малі деревопереробні підприємства не можуть конкурувати з великими державними підприємствами на аукціонах і закриваються. Це вбиває малий бізнес, зменшує ПДФО громад. Ухвалення згаданого законопроекту точно не сприятиме вирішенню цієї ситуації.

 

 

Пропозиції Івана Коруда, Овруцького міського голови:

  1. Не допустити позбавлення територіальних громад права власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення і входження їх до складу акціонерного товариства – монополіста.
  2. Вжити заходів щодо недопущення прийняття згаданого законопроекту.
  3. Сприяти і підтримувати розвиток окремих лісогосподарських підприємств комунальної власності задля сталого економічного і соціального розвитку громад.

Олексій Скрипчук, голова Конятинської територіальної громади, Чернівецької області, підтвердив, що реформа лісової галузі невтішно відбивається на його громаді.

«У нас об’єдналися два державних лісгоспи, скоротили персонал і зупинили виробництво. Люди залишилися без роботи, ми втратили ПДФО від виробництва. А це критично для громад, більша частина території яких заліснена. І загалом обурює те, що ми не маємо ні прав, ні пільг на головний наш ресурс – ліси», - говорить голова громади.

 

 

Пропозиції Олексія Скрипчука, Конятинського сільського голови:

  1. Підвищити можливості для поглибленої переробки лісової деревини безпосередньо на території громад, де проводиться вирубка, стимулюючи створення доданої вартості і підтримку місцевої економіки.
  2. Запровадити механізм передачі лісових ділянок, які використовуються АПК, до комунальної власності громад, щоб забезпечити краще управління та розподіл лісових ресурсів на користь місцевих потреб.
  3. Переглянути законодавче регулювання щодо ставок податку та рентної плати за використання лісових ресурсів з метою справедливого розподілу між державним та місцевими бюджетами, особливо враховуючи високу економічну цінність лісових ресурсів для громад.

Зазначену вище позицію представників Всеукраїнської Асоціації ОТГ підтримують в усіх всеукраїнських асоціаціях органів місцевого самоврядування.

Сергій Левчук, голова секретаріату Української асоціації районних та обласних рад, зазначив, що позбавлення права власності громад на землі лісогосподарського призначення призведе до таких наслідків:

  • унеможливить прийняття оперативних рішень на місцях та вжиття заходів в разі надзвичайних ситуацій;
  • ускладнить рішення щоденних соціальних питань жителів громад;
  • призведе до монополізації ринку деревини;
  • призведе до ліквідації комунальних лісогосподарських підприємств, значна частина яких є бюджетоутворюючими.

І загалом, за його словами, згаданий законопроект протирічить загальнодержавній концепції децентралізації влади.

 

 

Думку представників «Лісів України» учасникам заходу почути не вдалося, бо вони не відгукнулися на запрошення організаторів.

Від Уряду на обговорені був присутній Анатолій Борсук, начальник відділу охорони та відтворення лісових ресурсів Департаменту стратегічного планування та збалансованого природокористування Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

 

 

За його словами, поки законопроект не потрапить на розгляд Уряду, обговорювати його передчасно. Загальна ж політика Міністерства спрямована в першу чергу на збереження лісів.

На це голови громад відреагували, що в основі будь-якої державної політики має бути людина і громада, тоді б усі учасники змін рухалися в одному напрямку.

 

Думка юриста і подальші кроки Всеукраїнської Асоціації ОТГ

 

Віктор Кобилянський, адвокат, директор ТОВ «Офіс земельного права», голова Комітету Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з питань аграрного, земельного та довкілевого права, вважає, що держава, передавши в ході децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення «Лісів України» ця монополія може повернутися.

«Свого часу законодавець дуже логічно написав, що землями комунальної власності територіальних громад вважаються усі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів, крім земель – і далі перелік виключень. І зараз у цей перелік виключень хочуть додати землі лісогосподарського призначення. Це створення монополії з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають. Згаданий законопроект неприйнятний категорично. Треба переглядати державну політику в цій галузі, в першу чергу – на користь громад», - вважає юрист.

 

 

Загалом учасники заходу сформулювали три висновки з обговорення. На їхню думку, законопроект:

  1. несе ризики для громад через втрату податкових надходжень та надходжень від бізнесу;
  2. сприяє формуванню локальних монополій та розвитку корупції, збільшує тиск на бізнес;
  3. має слабку технічно-правову підготовку.

За результатами обговорення Всеукраїнська Асоціація ОТГ збере та систематизує озвучені рекомендації і найближчим часом підготує відповідне звернення до Державного агентства лісових ресурсів, парламентського Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної регуляторної служби.

Громади - члени Всеукраїнської Асоціації ОТГ - переконані, що вирішення озвучених сьогодні питань можливе лише після широких обговорень за участі усіх залучених до цього процесу сторін.

Views: 648
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: land
Read more: