Дев'ять кроків громад для впровадження проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі»
Дев'ять кроків громад для впровадження проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі»

Головна задача спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі — піклуватися про безпеку учасників освітнього процесу. Тож із чого розпочати громадам для втілення проєкту в життя? Пропонуємо алгоритм дій від експертів Програми U-LEAD.


Хто такий спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі? Це фахівець, який здійснює контроль за перебуванням сторонніх осіб у школах, дорожнім рухом біля закладу освіти, пожежною безпекою, контроль за ситуаціями, у яких школярі можуть бути втягнені в протиправну діяльність чи залучені до деструктивних молодіжних груп. Також мова йде й про контроль за відсутністю булінгу чи дискримінації за будь-якою ознакою, приниження гідності та честі.

Такі фахівці мають бути працівниками виконавчого органу місцевого самоврядування. Пропонуємо 9 кроків для впровадження такого проєкту від радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області Андрія Рябухи та радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Харківській області Дмитра Фокасієва.

Отже, алгоритм дій для ОМС щодо впровадження проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі»:

1. Щоб впровадити у себе в громаді посаду «спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі», сільський, селищний або міський голова (далі – голова) чи відповідна рада приймає розпорядження/рішення щодо участі в пілотному проєкті та проводить комунікацію з підрозділами ювенальної поліції в регіоні. В розпорядженні/рішенні визначається особа, яка відповідає за впровадження проєкту. Надалі громада очікує підтвердження участі в пілотному проєкті від МВС України.

2. Після підтвердження необхідно в нести зміни до структури та штатного розпису виконавчого органу ОМС (наприклад відділу освіти).

Згідно з п.5 ч.1 ст. 26 Закону №280/97-ВР, виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад є затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів.

На підставі затвердженої структури ради та її виконавчих органів, голова затверджує штатний розпис своїм розпорядженням.

3. Розробити та затвердити посадову інструкцію спеціаліста з безпеки (необхідно запланувати обов’язкове проходження такою особою в перший рік роботи на посаді навчання, що передбачене Постановою КМУ №867).

Ст. 4 Закону № 2493-III визначені основні принципи, на яких здійснюється служба в органах місцевого самоврядування, серед яких – принцип самостійності кадрової політики в територіальній громаді.

Наказом Національного агентства України з питань державної служби від 07 листопада 2019 року № 203-19 затверджено Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування та рекомендовано міським, районним, сільським, селищним радам при розробці професійно-кваліфікаційних характеристик і посадових інструкцій посадових осіб місцевого самоврядування керуватися Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками.

4. Прийняти положення про комісію, в якому визначити порядок її роботи та критерії відбору особи на цю посаду (критерії мають відповідати загальним критеріям для відбору спеціалістів ОМС та включати специфічні вимоги передбачені відповідною Постановою КМУ №867 до такої особи).

5. Затвердити склад комісії (можливо включити за погодженням осіб з дорадчим голосом від національної поліції, ДСНС, інших організацій, з якими спеціаліст з безпеки має взаємодіяти відповідно до Постанови КМУ №867).

6. Затвердити комісією текс оголошення про відбір та опублікувати його на офіційному сайті громади, ЗМІ, соціальних мережах, тощо.

7. Провести відбір та за рішенням комісії визначити, кого з відібраних рекомендувати сільському, селищному, міському голові для призначення на посаду спеціаліста з безпеки.

За загальним правилом, згідно зі ст. 10 Закону № 2493-III прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється, зокрема, на посади керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Звертаємо Вашу увагу, що в період дії воєнного стану прийняття спеціалістів на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється сільським, селищним, міським головою без конкурсної основи, детальніше про це є ТУТ і ТУТ.

Враховуючи положення Постанови КМУ №867 щодо терміну реалізації проєкту до 31 травня 2024 року, зі спеціалістом має бути укладено строковий трудовий договір строком дії до 31 травня 2024 року.

Разом із цим, на нашу думку, ОМС автономний в прийнятті рішень щодо кадрової політики, тому також можливо розглянути варіант укладення безстрокового трудового договору.

8. Направити у відрядження прийнятого на посаду спеціаліста на навчання на базі закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС, за програмою, погодженою з МВС, МОН, Національною поліцією та ДСНС, (тривалістю до 4 тижні). Під час такого відрядження за працівником зберігається заробітна плата за місцем роботи.

9. Спеціаліст провадить свою діяльність у закладі освіти, визначеному відповідним органом місцевого самоврядування.

Закріплення за спеціалістом, який пройшов спеціальне навчання (профільну підготовку), закладів освіти здійснюється органом місцевого самоврядування (керівником відповідної військової адміністрації) з розрахунку не більше 1500 учнів (в одному закладі освіти або кількох, але не більше чотирьох закладах освіти).

Алгоритм було розроблено, враховуючи Порядок реалізації експериментального проекту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі», затверджений постановою КМУ від 15 серпня 2023 № 867.

У разі виникнення додаткових питань щодо запровадження проекту в ОМС та необхідності додаткових консультацій, звертайтесь до команд Регіональних офісів «U- LEAD з Європою» у своєму регіоні.

Views: 737
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: education
Read more: