Міжмуніципальне співробітництво в контексті реформ

Об’єднання зусиль, природних, матеріальних і фінансових ресурсів з метою ефективного, якнайскорішого, виключно в інтересах громад і їх мешканців, а це означає в інтересах Держави, вирішення проблем на місцевому рівні, подолання кризи у всіх сферах життєдіяльності набуває принципово важливого значення для територіальної організації влади, реформування місцевого самоврядування і прийняття адміністративно - територіального устрою України.

Головне зрозуміти філософію мети співпраці, розуміння результатів реалізації спільних завдань, відповідних проектів і отримання вигоди для мешканців усіх співпрацюючих громад. Важливо для органів місцевого самоврядування, їхніх лідерів подолати дуже небезпечний для суспільства сучасний егоїзм і перспективи громади в доцільності такої співпраці.

Організаційно – правові засади співробітництва громад, а також форми та механізми, його мотивування та фінансування закріплені в Законі України «Про співробітництво територіальних громад» від 17 червня 2014 № 1508 -VII.

Цей Закон є органічним доповненням можливостей до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Співробітництво територіальних громад трактується Законом, як «…відносини між двома або більше територіальними громадами, що здійснюються на договірних засадах…»

Законом також визначається спільний проект, як комплекс спільних заходів, що здійснюються органами місцевого самоврядування суб’єктів співробітництва за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел і спрямовані на соціально – економічний та культурний розвиток територій.

…Європейська практика підтверджує, що територіальні громади ніколи не є в повній мірі самодостатніми, особливо коли йдеться про суттєві об’єкти інфраструктури з таких напрямків як поводження з різного роду відходами, водо - тепло – постачання, водовідведення, реалізації великих інвестиційних проектів (більш 1 – 10 млн. доларів. Саме тому і в Європі, і в Україні муніципальне співробітництво є актуальною, інноваційною і ефективною формою співпраці та досягнення результатів при вирішенні проблем, в т. ч. і надскладних).

Важливого значення міжмуніципальне співробітництво набуває в період реформування місцевого самоврядування, формування майбутніх спроможних громад. Такі громади на прикладі власного досвіду можуть переконуватись в доцільності об’єднавчого процесу. Це - реальний інструмент мотивації до об’єднання громад, бюджети яких прирівнюють до бюджетів міст обласного значення та й ще з урахуванням початку децентралізації всього бюджетного процесу на основі змін до бюджетного та Податкового кодексів України, на яких і формувався державний бюджет 2015 року.

Ефективність співробітництва без сумніву буде напряму залежати від залучення механізмів громад, які повинні не лише зрозуміти доцільність, а й вважати цю співпрацю частиною своєї праці, свого натхнення. І ще дуже суттєве зауваження: повинен бути організований дієвий принциповий контроль з боку громадськості за просуванням проектів, реалізацією заходів, отриманих результатів. Водночас це і буде початком створення самого ефективного антикорупційного середовища. Більше - ТУТ

Область:

Київська область

Source:

«Славутич»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...