Як живеш, об’єднана громадо?

Фахівці Одеського офісу реформ з питань децентралізації (директор — Юлія Молодожен) відстежують ситуацію в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). «ЧН» зі свого боку інформуватиме читачів про життя об’єднаних громад Одещини.

Сергій МАЗУР, Балтський міський голова:

— Маєш ціль і бажання — ресурси знайдуться! Я радий, що це гасло підтримали, повіривши в реформу децентралізації, мої земляки, які на виборах віддали за мене свої голоси.

Ми хочемо стати самодостатньою і конкурентоспроможною громадою. І ми на шляху до цього, усвідомлюючи велику відповідальність за справу, за яку взялися.

Нашому чималому гурту — місто Балта та 27 сіл — на прожиток і на розвиток потрібні й чималі гроші.

Завдячуючи процесу добровільного об’єднання громад, наш бюджет на 2016 рік складає 104,5 млн грн, де власних фінансових ресурсів — 38,4 млн грн. Доходна частина збільшилася, передусім, за рахунок надходження в розмірі 60% податку та збору на доходи фізичних осіб — 18,1 млн грн. Отримано з державного бюджету трансферти — базову дотацію, медичну та освітню субвенції.

Витрати поспішають за прибутками, адже громада утримує 113 бюджетних установ та 1408  працівників бюджетної сфери.

У бюджет розвитку громади на цей рік маємо 14,4 млн грн проти 4 млн грн у 2015-у. Самі розумієте, що вже є можливість бодай трохи розвернутися.

Що ми вже встигли зробити? Ремонтували дороги, відновлювали тротуари і пішохідні мости, приводили до Божого стану криниці, які були у вкрай занедбаному стані, освітлювали вулиці. Одне слово, вкладали гроші в найнеобхідніше, адже дбайливий господар не викладатиме гарний поріжок, якщо хата з дірою у стелі. Так чинимо і ми. Хоча, знаєте, іноді ремонтувати обходиться дорожче, ніж придбати чи спорудити нове.

Ніхто не чекає, що у нас за півроку-рік усе буде, як у Європі: чисто, світло і стабільно. Розуміємо, що на таке життя треба заробляти. Про це ми говоримо з людьми, пояснюємо й переконуємо, що відтепер самі дбатимемо про нашу громаду.

Орієнтир — програма соціально-економічного розвитку Балтської міської ОТГ на 2016 рік, до якої внесено конкретні напрямки господарської діяльності, як-от: будівництво каналізаційного колектора, реконструкція очисних споруд, капітальний ремонт восьми ФАПів, двох амбулаторій загальної практики—сімейної медицини, капітальний ремонт приміщень чотирьох загальноосвітніх шкіл, ремонт шести сільських будинків культури.

Окрім цього, плануємо придбання нової комунальної техніки, переоснащення мереж зовнішнього освітлення із за-стосуванням LED-технологій (світлодіодних блоків). Готуємо відкриття реабілітаційного центру для військових.

Це, так би мовити, з масштабних завдань.

Проаналізувавши доходи бюджету,  ми створили базу витрат першої необхідності, насамперед забезпечуючи  відповідне харчування в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.  У повному обсязі  передбачили оплату праці з нарахуваннями, видатки на енергоносії, поточні видатки в частині утримання закладів та установ. За рахунок коштів бюджету фінансуватиметься низка програм, спрямованих на соціально-економічний розвиток усієї громади, на  наближення  рівня життя  наших мешканців до європейських стандартів. Більше - ТУТ

Область:

Одеська область

Source:

«Чорноморські новини»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...