Віталій Безгін пропонує змінити формулу нарахування «військового» ПДФО
Віталій Безгін пропонує змінити формулу нарахування «військового» ПДФО

Протягом липня-серпня, до моменту реєстрації Урядом проекту бюджету на 2024 рік, необхідно змінити формулу нарахування «військового» ПДФО.


Про це в соціальній мережі написав народний депутат України, голова підкомітету з питань адмінтерустрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

За його словами, тему «військового» ПДФО підняли спікери круглого столу «Три роки новому адміністративно-територіальному устрою України: успіхи, виклики та перспективи».

«Під час обговорення поточного стану розвитку громад через 3 роки від моменту повсюдності децентралізації тема військового ПДФО лунала майже від усіх спікерів, бо є дуже болючою. Чи правильно вчинили Парламент та Уряд, коли попри повномасштабне вторгнення залишили ці кошти в бюджетах громад на 2023 рік? На моє переконання, так. Бо це дозволило громадам збалансувати втрати економічного характеру і, більше того, пройти перший квартал року з перевиконанням бюджету. Але чи породило це явище інші проблеми? Так! Першою проблемою є постійна перереєстрація військових частин, коли громади ведуть між собою цілу "битву" і боротьбу у % повернення. Що, в свою чергу, призводить до тотального розбалансування бюджетів та заведення "найхитріших" громад в реверсну дотацію, яка після чергової перереєстрації платника податків стане смертельним тягарем», - констатував Віталій Безгін.

Другою проблемою народний депутат називає ситуацію, при якій одні громади 100% грошей, отриманих від військових, повертають на потреби безпеки та оборони, а інші спрямовують ці кошти на бруківки та стадіони.

Віталій Безгін пропонує вже зараз, коли триває бюджетний процес, змінити формулу нарахування ПДФО.

«50% - за місцем розташування частини, бо ця територія стає зоною підвищеної небезпеки та менш сприятливою для бізнесу. 50% ходять за місцем реєстрації кожного конкретного воїна. Бо мобілізація одного військового - це мінус один робітник та менша економічна активність в конкретній громаді. Подібні ініціативи давно і багато разів проговорені з податковим комітетом і мають нарешті рухатись», - пропонує народний депутат.

За його словами, необхідно також зафіксувати конкретний % від коштів «військового» ПДФО, який громади зобов'язані витрачати на потреби безпеки та оборони.

«Це повинно нівелювати вже згадану вище "конкуренцію" цими відсотками та чітко продемонструє пріоритетність підтримки ЗСУ. Наголошую, що дійти до моделі рішення потрібно протягом липня-серпня, до моменту реєстрації Урядом проекту бюджету на наступний рік».

Views: 1702
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: budget
Read more: