Реєстрація актів цивільного стану в ЦНАП – рекомендації експертів
Реєстрація актів цивільного стану в ЦНАП – рекомендації експертів

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» відповіли на запитання від органів місцевого самоврядування, як оперативно й ефективно забезпечити надання жителям територіальної громади послуг з державної реєстрації актів цивільного стану (реєстрації народження, шлюбу, смерті).


З публікацією “Алгоритм дій місцевої ради із запровадження повноважень щодо державної реєстрації актів цивільного стану” можна ознайомитися за посиланням.

Актуальність цієї теми зросла у зв’язку з реорганізацією відділів державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України. Зменшення загальної кількості відділів ДРАЦС вплинуло на доступність надання відповідних адміністративних послуг. У відповідь – частина органів місцевого самоврядування прийняла рішення про здійснення делегованих повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану: народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

Так, наприклад, Семенівська селищна рада Полтавської області 21 квітня 2023 року прийняла рішення, яким повноваження з ДРАЦС поклала на виконавчий орган селищної ради - Центр надання адміністративних послуг. Диканська селищна рада Полтавської області 08 червня 2023 р. прийняла рішення про утворення Сектору державної реєстрації актів цивільного стану виконавчого комітету Диканської селищної ради з метою забезпечення надання послуг у сфері ДРАЦС.

При прийнятті рішення про здійснення цих повноважень кожен орган місцевого самоврядування повинен врахувати свої особливості, зумовлені такими чинниками, як кількість населення відповідної територіальної громади, особливості структури та граничної чисельності апарату ради та її виконавчого комітету, її виконавчих органів, фінансова спроможність (у разі прийняття рішення про введення до структури додаткових штатних одиниць тощо). 

При прийнятті рішення про здійснення запровадженні місцевими радами делегованих повноважень з державної реєстрації актів цивільного стану вони стикаються з такими питаннями:

  1. На який виконавчий орган ради покласти повноваження з державної реєстрації актів цивільного стану;
  2. Чи повинен виконавчий орган ради мати статус юридичної особи;
  3. Чи збільшувати граничну чисельність апарату ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів ради;
  4. Відбиток якої печатки використовується на документах при проведенні державної реєстрації актів цивільного стану;
  5. Кого з посадових осіб місцевого самоврядування необхідно визначити відповідальним за зберігання бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану;
  6. Хто з посадових осіб місцевого самоврядування відповідальний за подання звітів  та відповідної інформації про державну реєстрацію актів цивільного стану та використання бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану відповідного міжрегіонального управління юстиції;
  7. У яких випадках необхідно вносити зміни до переліку адміністративних послуг, що надаються через ЦНАП сільської/селищної/міської ради тощо.

Щодо цих та інших питань експерти проєкту  USAID “ГОВЕРЛА” надають підтримку органам місцевого самоврядування, зокрема і з підготовки проєктів рішень сільської/селищної/міської ради стосовно здійснення повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Увага! Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» готовий надати відповідну підтримку органам місцевого самоврядування з цих питань відповідно до їх звернень на електронну пошту olena_hulenko@hoverla.com    

Views: 2834
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: Administrative services
Read more: