Як зробити туризм, готельно-ресторанний та відпочинковий бізнес у громадах доступним для маломобільних груп населення ‒ основні тези конференції

 

12-14 грудня 2022 року представники Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», Львівської обласної військової адміністрації, громадських організацій, що працюють над доступністю послуг для маломобільних груп населення, експерти з інклюзивності, а також представники партнерських громад USAID «ГОВЕРЛА» з Волинської, Закарпатської, Львівської та Рівненської областей обговорили питання доступності послуг у сфері туризму, готельно-ресторанного та відпочинкового бізнесу. Захід організував Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» у співпраці з Львівською ОВА.


Обговорити з громадами західного регіону України цілі та виклики у сфері доступності послуг було однією з ключових цілей конференції:

«Комфортні для життя громади та органи місцевого самоврядування, які відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування, це місце, де кожен без виключення мешканець має доступ до необхідних послуг. З початком війни надання послуг та їхня доступність стало додатковим викликом для органів влади, оскільки вони щоденно борються з безліччю надзвичайних ситуацій. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує органи місцевого самоврядування, зокрема у тому, щоб зробити послуги доступнішими. Разом ми маємо зробити так, щоб інтереси як людей з інвалідністю, так і усіх інших категорій були враховані при відбудові України», ‒ Габріель Абрахам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

Заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін розповів, що управління туризму та курортів Львівської ОВА створило відповідні рекомендації для представників галузі для гостей з інвалідністю:

«Таким чином безбар’єрність забезпечуватиметься не лише у моментах зручності пересування всередині закладів, але й у комунікації та правильному підході до відвідувачів. Цей досвід ми почерпнули в Ізраїлю, що усі без винятку категорії населення повинні почувати себе комфортно. Сьогодні такі слова як рівність, інклюзивність, доступність ми не лише чуємо частіше, але й починаємо втілювати їх в життя. Це декларується на рівні Першої Леді, яка говорить про доступність та інклюзивність, а також ми чуємо від Кабінету Міністрів, який міняє будівельні правила для кращого доступу маломобільних груп населення. Багато військових повертаються із зони бойових дій з пораненнями і їм також потрібні відповідні умови та простори для безбар‘єрного доступу. Для нас це залишиться одним із пріоритетів роботи у наступному році, щоб усі люди почували себе рівними», — зазначив Олександр Кулепін.

 

 

Ярослав Грибальський, керівник програми «Безбар’єрна Україна» Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, зазначив, що громади, працюючи над безбар’єрністю послуг, повинні мати чітке розуміння, для кого саме вони надаватимуться:

«Публічні послуги мають бути розрахованими на всіх жителів. Тому доступність у громадах повинна розпочинатися з аналізу послуг та того, яким саме маломобільним людям вони надаватимуться. Маючи дані, для кого середовище створює бар’єри, громади можуть ефективно усувати ці бар’єри. Потрібно бути готовим, що в громаді та суспільстві є різні маломобільні люди та готуватися зробити послуги доступними для них».

 

 

Під час заходу також було презентовано проєкт зі сприяння інклюзивності та безбар’єрного середовища у сфері туризму, який реалізовується Львівською Асоціацією розвитку туризму у партнерстві з ГО «Реабілітація осіб з інвалідністю» та музеєм Митрополита Андрея Шептицького за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Метою проєкту є покращення інклюзивності й безбар’єрного середовища культурно-історичної спадщини та інших туристичних об’єктів західного регіону України, з можливістю поширення практик на всій території України, що сприятиме рівній доступності послуг у сферах культури й туризму для всього населення і водночас створить можливості для економічного відновлення і зростання на місцевому рівні.

«У рамках реалізації проєкту буде проведено аудит доступності туристичних об’єктів, проаналізовано програми та плани створення інклюзивних просторів на рівні областей та громад і напрацьовано відповідні рекомендації для покращення доступності. Львівська Асоціація також розробить карту культурно-історичних, туристичних об'єктів цільових областей з інформацією про їхню інклюзивність, а також інклюзивний туристично-культурний путівник для людей з порушеннями зору», - зазначив Андрій Мацелюх, директор Львівської Асоціації розвитку туризму.

 

Tags:

tourism social services

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...