U-LEAD навчає освітні заклади громад фінансовій автономії

Інформаційну сесію, присвячену фінансовій автономії освітніх закладів, організували для громад Харківщини. Говорили також і про бухгалтерське обслуговування автономних закладів освіти та особливості трудових відносин з працівниками освітніх закладів в умовах воєнного стану.


Переваги фінансової автономії закладів освіти вже не викликають жодних сумнівів, враховуючи позитивний практичний досвід окремих громад. Так уважає Сергій Дятленко, експерт U-LEAD з питань освіти.

Він наголошує, що фінансова автономія спрямована саме на підвищення ефективності видатків на освіту, а не на зменшення їхнього обсягу:

“Серед її переваг — можливість економії на комунальних платежах. Наприклад, заклад освіти може укладати угоди з постачальниками послуг напряму й обирати найвигідніший варіант, самостійно знаходити підрядників та здійснювати закупівлі. А також можна впроваджувати сучасніші програмні продукти, особливо у сфері бухгалтерії, спрямовувати кошти на надбавки та премії персоналу, залучати додаткові ресурси на розвиток тощо. Керівник закладу може самостійно визначати пріоритетність питань, що потребують вирішення,” - зазначив Сергій Дятленко.

За словами радниці з питань муніципальних фінансів та управління Марини Гончаренко, держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти згідно з Законом України «Про освіту», стаття 23. Чинною законодавчою базою основні аспекти автономії вже передбачені. Однак повноцінному її впровадженню перешкоджають управлінські структури, що побоюються втратити вплив на розподіл бюджетних коштів, а також не вистачає директорів, які готові взяти на себе відповідальність.

“Усвідомлення безумовної організаційної та економічної ефективності фінансової автономії, навіть в умовах воєнного стану, є першим кроком до створення ініціативної групи в громаді та прийняття рішення місцевою радою про впровадження фінансової автономії у закладах освіти”, - підсумувала Марина Гончаренко.

На інформаційній сесії також обговорювали підвищення ефективності використання бюджетних коштів, збільшення прозорості та публічності фінансування освіти, залучення додаткових фінансів і посилення колективної та індивідуальної відповідальності керівників за використання фінансових ресурсів.

Захід відбувся на базі Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Харківській області.

10.11.2022 - 15:02 | Views: 2326
U-LEAD навчає освітні заклади громад фінансовій автономії

Tags:

education

Source:

Програма «U-LEAD з Європою»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...