Представникам громад Дніпропетровської області презентували «дорожню карту» роботи з переселенцями

«Дорожня карта» для внутрішньо переміщених осіб – це один з інструментів, який допомагає в інтеграції зазначеної категорії осіб у громаду.

Експерти U-LEAD допомагають громадам налагодити взаємодію з переселенцями, інформуючи уповноважених осіб місцевого самоврядування по роботі з переміщеними особами про основні кроки щодо отримання адміністративних, соціальних, освітніх та медичних послуг.

Зокрема, експерти U-LEAD нагадують представникам громад про наступне:

  • внутрішньо переміщена особа користується більшістю послуг, незалежно від місця реєстрації, оскільки вони мають екстериторіальний характер;
  • кожна людина має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Органи місцевого самоврядування, в межах своєї компетенції, забезпечують надання медичних послуг для ВПО у комунальних закладах охорони здоров’я, які знаходяться у відповідному населеному пункті;
  • програма «Доступні ліки», яка діяла до війни, працює і сьогодні. Незалежно від місця проживання, визначені категорії можуть отримати необхідні препарати безкоштовно.

«Маючи умовну дорожню карту з основними кроками та послугами для ВПО, представники ОМС зможуть ефективніше допомагати людям, які приїжджають в громади, рятуючись від війни. В межах територіальної громади, ВПО має отримати максимальний перелік послуг, а для цього необхідно інформувати переселенців про те, на які з них вони мають право згідно з чинним законодавством, та допомагати у їх реалізації», - зазначив Валерій Мікуліч, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області.

Про «дорожню карту» роботи з переселенцями йшлося під час інформаційної сесії для представників громад Дніпропетровщини, яку організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

«Дніпропетровщина прихистила більше 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і сьогодні у нас немає жодної громади, яка б не прихистила у себе людей, що постраждали від воєнних дій російських агресорів. Крім людей, які переїхали до нашої області з інших регіонів, наші територіальні громади також приймають і мешканців Дніпропетровської області, які переїжджають з уражених війною громад в безпечніші місця. Така міграція передбачає особливу увагу органів місцевого самоврядування до потреб нових мешканців та зумовлює формування місцевих планів забезпечення ВПО усім необхідним. А для цього важливо відпрацювати такий алгоритм дій, щоб усі залучені до цього процесу служби та організації працювали чітко, злагоджено та стабільно», - зазначила Олена Тертишна, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

19.09.2022 - 12:02 | Views: 2293
Представникам громад Дніпропетровської області презентували «дорожню карту» роботи з переселенцями

Tags:

social services

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...