Громади зробили багато для продовольчої безпеки України, але потенціал ще не вичерпаний, - В’ячеслав Негода

 

З перших днів війни органи місцевого самоврядування долучилися до забезпечення продуктами харчування внутрішньо переміщених осіб, збройних сил, почали формувати продовольчі резерви. Загалом їхня робота у цьому напрямку неоціненна. Але можливості для забезпечення продовольчої безпеки ще не вичерпані.

Про це під час публічного обговорення: «Продовольча безпека громад під час війни: глобальний та локальний погляди» сказав, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

«Органи місцевого самоврядування завжди опікувалися питаннями забезпечення жителів продуктами харчування. Але війна поставила перед усіма нами нові виклики, про які ще декілька місяців тому ми й не здогадувалися. Зараз важливо не лише виростити урожай, сформувати запаси і продати залишок. Набагато важливіше – створити додану вартість. Зернова країна повинна бути забезпечена не лише сировиною, а й продуктами, виготовленими з цієї сировини. І тут, я вважаю, увесь потенціал громад ще далеко не вичерпаний. Тому органи місцевого самоврядування мають звернути увагу на те, як підтримати місцевий бізнес, як розвивати місцеві виробництва та переробку сільськогосподарської продукції, як залучати жителів до цієї роботи. Щоб допомогти громадам ми розпочинаємо дискусію і сподіваємося, що в результаті діалогів між місцевою та центральною владою, а також за участі міжнародних партнерів у нас виникнуть конструктивні ідеї, які ще більше мобілізують громади у вирішенні питань продовольчої безпеки», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам під час заходу зазначив:

«Продовольча безпека - це ще один фронт в Україні. Мільйони людей змушені були покинути свої домівки через війну. І вони повинні мати можливість прогодувати свої сім’ї. Велику роль у вирішенні цього питання відіграють органи місцевого самоврядування. І ми хотіли б допомогти їм знайти найкращі рішення. Тому спільно з Мінрегіоном продовжуємо ініціативу з обговорення найважливіших для громад питань».


 

На думку голів громад, що взяли участь в обговоренні, локальну продовольчу безпеку вони здатні забезпечити - чинна законодавча база дозволяє місцевій владі приймати і реалізовувати рішення для створення продуктових резервів, забезпечення продуктами харчування місцевих жителів, внутрішньо переміщених осіб, збройних сил України, для допомоги іншим громадам, які постраждали від російського вторгнення. У цьому їм допомагають також громадські організації, волонтери, фермерські господарства та інший місцевий бізнес, а також міжнародні партнери.

При цьому учасники заходу висловили занепокоєння, що складна ситуація в аграрному секторі, а саме неможливість реалізації продукції у належних розмірах і за гідними цінами, призведуть до збитків для виробників, що ставить під загрозу наступний посівний сезон, а отже і продовольчу безпеку країни.

На тему: Продовольча безпека громад під час війни: ключові тези


Захід організовано Українським кризовим медіа-центром у рамках проєкту «Комунікаційна підтримка територіальних громад України у вдосконаленні координації та інформаційно-роз’яснювальної роботи», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Tags:

food security V.Nehoda

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...