Індустріальні парки в Україні отримали стимули для розвитку

Завдяки змінам до Податкового кодексу індустріальні парки отримали низку інвестиційних стимулів для розвитку, що сприятиме розвитку економіки та нарощенню промислового потенціалу громад. Органи місцевого самоврядування, у свою чергу, матимуть можливості для сприяння будівництву таких парків в себе в громадах, завдяки спрощенню вимог податкового та регуляторного законодавства.

Про це повідомив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SKL International).

21 березня Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» (Законопроект №5688).

Законом, зокрема, передбачається наступне:

1. Прибуток учасника індустріального парку звільняється від оподаткування податком на прибуток протягом десяти років.

При цьому, якщо контролюючим органом протягом десяти робочих днів з дня отримання заяви не надано відмову про застосування звільнення, така заява вважається прийнятою.

Застосування таких правил оподаткування допускається за умови, що учасник індустріального парку:

  • здійснює господарську діяльність виключно на території і в межах індустріального парку.
  • не нараховує і не виплачує дивіденди (прирівняні до них платежі) на користь власників корпоративних прав.

Не мають права застосовувати такі особливості оподаткування учасники індустріального парку – юридичні особи:

  • у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належить юридичним особам, які є організаторами азартних ігор, а також юридичні особи, яким прямо або опосередковано належить частка у статутному капіталі юридичних осіб, які є організаторами азартних ігор;
  • у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належать юридичним особам, зареєстрованим в державах (територіях), віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон;
  • у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належить юридичним особам, зареєстрованим згідно із законодавством держав, включених Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FAТF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

2. Сума вивільнених від оподаткування коштів повинна спрямовуватися на розвиток діяльності учасника індустріального парку.

3. Звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, що ввозяться учасниками індустріальних парків виключно для власного використання для здійснення ними діяльності у сферах переробної промисловості, за умови, що з дати виготовлення устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього до дати їх ввезення на митну територію України пройшло не більше трьох років і вони не були у використанні.

4. Якщо протягом п'яти років з дати ввезення майна індустріального парку його було відчужено або встановлено факт нецільового використання майна, власник зобов'язаний сплатити всі податки за результатами податкового періоду, на який припадає таке відчуження чи нецільове використання.
Це положення не поширюються на устаткування (обладнання) та комплектуючі вироби до нього, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

5. Звільнено від сплати ПДВ операції з постачання резидентами Дія Сіті шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, освітніх послуг у галузі інформаційних технологій, у тому числі послуг з надання вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти за такими спеціальностями як комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, кібербезпека, наука про дані, а також послуг з надання інших видів освіти, а саме: навчання комп’ютерній грамоті (цифровій грамотності), що включає послуги з навчання цифровій грамотності, розробленню, модифікації, тестуванню та технічній підтримці програмного забезпечення, у тому числі комп’ютерних ігор, навчання бізнес аналізу (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення), побудові графічних інтерфейсів, організації процесів з контролю якості, системному адмініструванню, проектному менеджменту, розробці документації (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення).

6. Сільським, селищним, міським ради надано право встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів нежитлової нерухомості, що знаходяться на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку.

На такі рішення не поширюється, зокрема, вимоги щодо надання не пізніше 25 липня року до контролюючого органу інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Такі рішення можуть прийматися та набирати чинності не лише з початку бюджетного періоду.

До таких рішень не застосовуються вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

ОМС також можуть встановлювати ставки земельного податку та орендну плату в розмірі, меншому за розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території, або повністю звільняти від сплати земельного податку.

27.06.2022 - 14:25 | Views: 3446
Індустріальні парки в Україні отримали стимули для розвитку

Tags:

budget investments industrial park

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...

18 September 2024

Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів – Парламент ухвалив закон

Відновлення середньострокового планування...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому зміни до Бюджетного кодексу, які відновлюють...

18 September 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

18 September 2024

Перспективи державної регіональної політики в Україні: основні акценти від профільного парламентського комітету

Перспективи державної регіональної політики в...

Під час обговорення «Державна регіональна політика в Україні: інструменти реалізації», що відбулося 17 вересня в...