Два дні в Устилузі працювали польські та українські експерти

Єдина в області об’єднана міська громада отримала нагоду стати взірцевою у написанні стратегії розвитку. Такий шанс має іще 21 громада в Україні (по одній у кожній із 22 областей). За їхнім прикладом вчитимуться інші.

Українці і поляки – партнери з двосторонньою вигодою

Не станемо приховувати той факт, що наші польські друзі працюють на території України не лише з благородною метою допомогти сусідам розбагатіти. Польща уже на тому рівні, коли залучити кошти ЄС для власного розвитку стає все складніше. А європейські гроші мають вкладатися у проекти з чітким баченням перспективи у майбутньому – така головна вимога цієї унії. Й Україна – саме той партнер, який потребує і польського досвіду, і європейських інвестицій.

Президент ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» Анатолій Пархом’юк, який не випадково очолив волинський Офіс реформ, адже має чималий досвід у сфері самоврядування, давно і плідно співпрацює з німецькими, польськими, іншими європейськими партнерами у цьому напрямку, каже, що цей проект надзвичайно важливий, він дасть чималий поштовх і порівняно – за короткий час.

Чому – спробуємо пояснити лаконічно на кількох конкретних прикладах.

Поляки наші проблеми бачать і вміють вирішувати. З власного досвіду

Фундатор і голова Фонду Менеджерських Ініціатив Любліна Павел Прокоп каже, що чудово знає українську ситуацію із невчасним прийняттям необхідних законопроектів, розуміє, що і районна влада не в захваті від того, що передає громаді й кошти, і повноваження. Каже, що в них теж спочатку відчувалося таке своєрідне протистояння, яке ще болючіше вражало, бо було змішане із новизною та браком досвіду. Розповідає про почуте у громадах Полтавської, Дніпропетровської областей, які вже встигли відвідати в рамках цієї роботи. Запевняє, що у проблемах ми нерідко схожі, але зовсім відмінні у підходах до вирішення питань.

– Ми в Польщі вже 20 років крок за кроком ідемо до покращення, розвиваємо територію. Адже ми – не німці і не французи, котрі завжди жили у багатстві. Тож ми, як і ви, змушені були постійно працювати. Та й досі працюємо. У вас також немає іншої дороги. Але щоб це принесло успіх, необхідний чіткий план, – пояснює Павел Прокоп.

Ці 22 стратегії будуть абсолютно різними вже тому, що території діляться на сільські, селищні і міські, бідніші і багатші, сільськогосподарські і промислові… Устилузька ж стане особливою ще й тим, що центральне містечко – прикордонне. А це – як перевага, так і чималий недолік. Більше ТУТ

Область:

Волинська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...