Львів'яни вивчали досвід волинських колег у сфері використання лісових ресурсів  

Голови громад, заступники та спеціалісти із земельних питань об’єднаних громад Львівської області відвідали Жидичинську, Цуманську та Прилісненську ОТГ Волині. 

У навчальному турі «Використання лісових ресурсів як інструмент економічного розвитку в ОТГ» делегацію супроводжував радник Львівського ЦРМС з юридичних питань Андрій Гнида. 

«Нам вдалося зібрати надзвичайно корисний досвід функціонування лісових господарств, адже вони є найбільшими платниками податків до місцевих бюджетів громад. Податки на доходи фізичних осіб, які працюють в лісових господарствах, сплачують за місцем проживання працівників. Таким чином, державні підприємства ефективно розподілили доходи поміж громадами», - розповідає Андрій Гнида.

Державне підприємство «Городоцьке лісове господарство» кожного місяця сплачує близько 400 тис. грн до бюджету Прилісненської ОТГ.

На території Жидичинської ОТГ успішно функціонує комунальне лісове господарство, яке сформувалося після утворення ОТГ. Лісові насадження перейшли в управління громади на ділянках, які раніше були колективними господарствами і після розпаду СРСР залишилися безгосподарними. Сільська рада ОТГ виготовила технічну документацію, присвоїла кадастровий номер ділянці і оформила право власності на неї. Тепер комунальне підприємство громади здійснює увесь цикл догляду за лісовими насадженнями, облаштовує зону рекреації та дбає про екологічний стан.

При невеликій кількості мешканців громади доходи на одного жителя складають більше 7 тис. грн – бюджет громади становить майже 28 млн грн на 3800 мешканців ОТГ.

Учасників навчальної поїздки вразила організація роботи самих підприємств, які, розуміючи сучасні потреби, роблять комфортним перебування на території громад місцевого населення та туристів.

По всій території Волинської області лісові господарства державної форми власності облаштували 99 рекреаційних пунктів, де можна зупинятися для відпочинку. Тут окремо створені дитячі ігрові майданчики, місця для мангалів тощо. Ківерцівський держлісгосп створив молодіжний центр, який активно проводить інформаційно-просвітницькі заходи щодо безпечного відпочинку у лісі, орієнтування на місцевості, збирання та споживання грибів, поводження з дикими тваринами.

Окрім усього, підприємства мають у своєму розпорядженні консервні цехи, де виготовляють сертифіковану екологічну продукцію, деревообробні цехи, які виготовляють лісові будматеріали та палетні заготовки. Саме такий підхід до роботи додатково створює робочі місця та збільшує бюджети громад. Відходи непромислового значення продають населенню для опалення, а мешканці пенсійного віку закуповують цю продукцію за половину її вартості.

Цуманська ОТГ є показовим прикладом співпраці громади і державних підприємств. Працівники ОТГ розробили концепцію водного туристичного маршруту по річці Потилівці, облаштування якого взяли на себе у лісовому господарстві. Цікаво, що підприємству вдалося додатково залучити кошти проекту міжнародної технічної допомоги.

За словами голови Тростянецької громади Львівської області Олександри Леницької, здобутий на Волині досвід у найближчий час призведе до співпраці громади з обласним комунальним підприємством заповідника «Стільське городище». «Ми вже розпочали роботу зі створення музею білих хорватів, готуємо відповідні документи та збираємо експонати. Також зробили фото та відеозйомки території, на якій будуть туристичні маршрути», - зазначила Олександра Леницька.

Навчальну поїздку організували Львівський, Волинський та Рівненський ЦРМС, створені за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

26.10.2018 - 11:05 | Переглядів: 8423

Приєднані зображення:

Область:

Волинська область Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...