Паркова зона Глуховецької ОТГ – результат співпраці  громади і бізнесу

Глуховецька селищна ОТГ Козятинського району Вінниччини вирішила збудувати паркові та спортивні майданчики в усіх селах, що входять до її складу. На це з місцевого бюджету виділили 100 тис. грн. Перший майданчик громада звела у Гурівцях навесні 2018 року, а вже восени відбулось відкриття  дитячого скверу з елементами профорієнтації у с. Непедівка.

«У нашому селі дуже гарний центр – школа, поряд магазин, амбулаторія, сільська рада, тож з місцем, де збудувати парк, питань не було, але  поряд проходить доволі завантажена транспортом дорога і потрібно було вирішити питання із безпекою, адже це зона відпочинку дітей. Ми порадились, і нас підтримали місцеві фермери, підприємці.  В цілому на благоустрій громади було виділено 3,5 млн грн, а на паркову зону селі Непедівки – 2,4 млн грн. Без допомоги бізнесу цей проект для нас був непідйомний. За 4 місяці ми збудували сквер із сучасним дизайном, є «лежачий поліцейський», освітлення, фонтан, відеоспостереження, тренажери для дітей. Ми піклуємось про молоде покоління і хочемо, щоб молодь залишалась працювати в громаді, тож дитячий сквер має спеціальні зони, де діти можуть дізнатися все про професію автомеханіка, тракториста, агронома. Це подарунок для села. Завдяки децентралізації громада оновлюється», - зазначила  Галина Корніюк, староста Непедівського старостинського округу.

Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, допомагає громадам Вінниччини  із розробкою стратегій розвитку та  консультує з питань формування бюджетів. Експерти ЦРМС наголошують, що кошториси громад  формуються за рахунок показників, які не гарантують вирівнювання обсягів державних дотацій. Наприклад, обсяг інфраструктурної  субвенції визначається за кількістю  населення в ОТГ, а вирішення питань з розбудовою  інфраструктури та благоустроєм залежить від  ефективної роботи ОМС, залучення додаткових коштів до місцевого бюджету та визначених пріоритетів розвитку. 

«Враховуючи, що Глуховецька ОТГ має небагато сільського населення, адже центр громади є селищем, сума інфраструктурної субвенції порівняно невелика. Разом з тим, голова ОТГ Олександр Амонс зумів налагодити співпрацю з місцевим бізнесом заради вирішення спільних проблем. Це яскравий приклад для наслідування з реалізації інвестиційних стратегій та ефективного співробітництва всередині ОТГ», - пояснив  Євген Шаповалов, радник Вінницького ЦРМС з децентралізації.

18.10.2018 - 12:01 | Переглядів: 14194

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Громади:

Глуховецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...