В Коблівській ОТГ проходить ІІ Форум регіонального розвитку «Південна мрія: революція ментальності»

17 жовтня в Коблівській сільській ОТГ за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» стартував ІІ Форум регіонального розвитку «Південна мрія», в якому беруть участь представники Одеської ОДА, Миколаївської обласної ради, експерти Центрального офісу реформ, керівництво U-LEAD, експерти Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування,  а також представники ОТГ Миколаївської, Херсонської, Одеської, Кіровоградської, Київської, Дніпропетровської та Полтавської областей, ЗМІ тощо.

«Місцеве самоврядування – одна з основних засад демократії та конституційного ладу в Україні. Сьогодні 705 об’єднаних громад України є лідерами місцевого самоврядування. Ще у 125 ОТГ 23 грудня відбудуться перші місцеві вибори. Отже до кінця року в Україні будуть діяти 830 добровільно об’єднаних територіальних громад. Це гарні показники, адже все більше людей хочуть змінити своє життя на краще» - підкреслив Іван Лукеря, координатор Центрального офісу реформ.

«Щоб підтримати ОТГ, створені державні інструменти: Державний фонд регіонального розвитку, субвенції, дотації, державний дорожній фонд тощо. Загалом – більше 39 мільярдів гривень. Головне завдання нашої роботи – показати ОТГ можливості розвитку власного потенціалу», - наголосив він.

Про стан децентралізації в південних регіонах розповіли директори Миколаївського та Херсонського Центрів розвитку місцевого самоврядування та представники Одеської ОДА.

«На Миколаївщині вже створена 41 громада: 2015-2017 рр. - 28 ОТГ, на вибори 23 грудня йдуть 12 громад. В ОТГ Миколаївщини мешкає більше половини сільського населення, за громадами – 49,5% площі території всієї області. ОТГ охоплені 17 з 19 районів Миколаївської області. Децентралізація – це шанс отримати додаткові повноваження та ресурси, можливості розвивати свою територію і покращувати добробут мешканців», - сказав Валентин Бойко, директор Миколаївського ЦРМС.

Якщо на Миколаївщині залишилося лише два райони, де не створено жодної ОТГ, то на Одещині – 11. «Ми маємо найбільшу площу області та одну із найбільш заселених територій. У 2016 році 84,8 тис. сільських мешканців проживали в ОТГ, а в 2018 – більше 333 тисяч. Кошти, які отримують громади в межах фінансової децентралізації, спрямовують на ремонт доріг, освітніх закладів, відновлення водопостачання та водовідведення тощо. Бачимо реальні можливості для ініціювання змін на місцях», - зауважила Інна Беженар, начальник відділу та регіонального розвитку управління стратегічного планування та регіонального розвитку Одеської ОДА.

«В 2015 році Херсонська область долучилася до реформи децентралізації, у нас створилася перша ОТГ. Це був шлях проб і помилок, проте люди повірили і в 2016 році було створено вже 12 громад, в 2017 році – 14, в 2018 – три. Завжди захоплювалася реформаторами, адже ви – лідери нового покоління, у вас є стратегічне бачення майбутнього», - зазначила Оксана Сілюкова, директор Херсонського ЦРМС.

17.10.2018 - 16:32 | Переглядів: 7111
В Коблівській ОТГ проходить ІІ Форум регіонального розвитку «Південна мрія: революція ментальності»

Приєднані зображення:

Область:

Миколаївська область

Громади:

Коблівська сільська об’єднана територіальна громада Коблівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...