На Запоріжжі говорили про молодіжну політику в умовах децентралізації

У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбувся семінар «Молодіжна політика в умовах децентралізації».

«Децентралізація торкається всіх сфер життя громади, – зауважив експерт з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков. – Молодіжна політика – це важливе питання, яке потребує особливої уваги, адже від того, наскільки якісно буде вона впроваджена сьогодні, залежить майбутнє громад, їх активність і розвиток».

«Молодь – це ресурс, який дає можливість розвитку громад, – продовжила Наталія Власова, начальник Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації. – Якщо не приділяти увагу молоді сьогодні, то завтра її в селах вже не буде. А повернути тих, хто вже поїхав, майже неможливо. Краще спробувати створити такі умови, щоб залишити молодих людей на території. І не треба чекати, що молодь прийде до нас, треба самим йти до неї, налагоджувати партнерство».

Умови для цього створюються і на державному рівні. Міністерством молоді і спорту розроблена програма «Молодіжний працівник», по завершенню яких учасники отримують сертифікати і набувають знань, як працювати з молодими людьми. У Запорізькій області вже відбулись два тренінги за цією програмою, але є ще можливість взяти участь в останньому цього року, який відбудеться у Токмаку. Велику увагу приділяють створенню молодіжної інфраструктури – центрів, хабів, просторів, але важливим для їх діяльності є змістовне наповнення. Наприклад, у Донецькій області за схваленою обласною програмою до кінця року буде утворено вже 85 таких центрів. За словами Наталії Власової, у Запорізькій області також буде винесене питання про ухвалення подібної програми вже на наступний рік. До того ж планують ввести чіткі критерії роботи таких молодіжних центрів.  

Важливим питанням є і залучення молоді до громадського життя через створення консультативно-дорадчих органів. На рівні області вже існують обласна студентська рада і обласна рада трудової молоді, представники яких мають змогу пропонувати власні ідеї для втілення під бюджетне фінансування. Проте, за даними соцопитування, більше половини молодих людей в сільській місцевості про такі можливості не знають, а частина вважає, що подібні ради існують тільки на папері.

«Якщо молодь буде відчувати свою роль у розвитку громади, бачити, що може впливати на прийняття рішень для змін в ОТГ, вона може залишитися», – закцентувала голова громадської організації "YES" Валерія Овчарова. Навівши дані соціологічного опитування 2017 року щодо потреб молоді, вона покроково пояснила, яким чином досягти змін. Щодо опитування, 55,6% молоді сільської місцевості позитивно сприймають реформу децентралізації, тому, на думку Валерії Овчарової, варто їх активно залучати.

Про те, які умови необхідні, щоб молодь залишалась у селі, також говорять дані опитування: 61,9% – можливість працевлаштування, 55,6% – наявність заходів і фестивалів, 47% – наявність молодіжних центрів і просторів, 46% – доступне житло для молоді, 26% – неформальна освіта. Частково ці питання можуть вирішуватися завдяки активності самої молоді – через участь у грантових програмах, втілення власних проектів, ініціювання впровадження цільових програм на рівні громади.

17.10.2018 - 14:32 | Переглядів: 9978
На Запоріжжі говорили про молодіжну політику в умовах децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

молодь

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...