У Харкові на форумі обговорили питання розвитку громад

 «Громада. Інвестиції. Розвиток» - це назва ІІІ Польсько-Українського форуму місцевого самоврядування, який проходить у Харкові.

Захід зібрав 250 учасників - представників харківської влади та бізнесу, об’єднаних територіальних громад Харківщини - їх зараз 17, депутатів обласної та райрад, польських гостей разом з генеральним консулом РП у Харкові Янушем Яблонським, президентом Польсько-української господарчої палати, президентом Міжнародного об’єднання «Європа-Північ-Схід» і екс-міністром економіки та праці РП Яцеком Пєхотою та директором українських програм Фонду міжнародної солідарності Адама Зауера, президентом Польсько-української академії міст і екс-головою адміністрації президента Республіки Польща Даріушем Шимчихою.

«Харків стає центром українсько-польських відносин. Минулого року ми зустрічали президента Польщі Анджея Дуду, також - голову Сенату. Поважна та потужна польська делегація взяла участь у міжнародному економічному форумі в Харкові 2 тижні тому. Зараз ми приймаємо вже третій з 2016 року українсько-польський форум місцевого самоврядування. Така активність є запорукою нашої подальшої співпраці та її конкретних результатів. Наприклад, підприємства Харківщини вже збільшили експорт до Польщі майже вдвічі", - зазначила, відкриваючи форум, голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

У рамках двох панельних дискусій форуму обговорено два важливі аспекти розвитку громад: енергоефективність як самоінвестування громади та інвестиції в людей.

Як підкреслила Діана Баринова, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, пілотний проект Польсько-української господарчої палати «Наша енергія - енергетично спроможна громада» в цьому році стартував у 5 ОТГ Харківщини – Чкаловській, Роганській, Нововодолазькій, Зачепилівській та Малинівській.

"В ході дискусій, в яких крім польських експертів взяли участь голови ОТГ Харківщини, обговорили необхідність формування енергоефективної політики на рівні кожної громади, проаналізували результати проведених в громадах енергоаудитів, типові помилки. Не забули і про джерела фінансування: як залучити кошти на заходи з підвищення енергоефективності, які є інструменти залучення грошей в енергозбереження об’єктів, що знаходяться на балансі ОТГ. Щодо темі «Інвестиції в людей», то мова - про соціальні послуги в ОТГ як інструмент розвитку людського капіталу: як створити комфортні умови для життя мешканців громад, щоб вони залишалися жити на цих територіях, а не прагнули поїхати звідти", -  пояснила Баринова.

Під час форуму відбулася передача напрацьованих в рамках проекту «Наша енергія - енергетично спроможна громада» рекомендацій від польських експертів з енергоефективності першій із ОТГ Харківщини – Чкаловській. Решта громад, що брали участь у проекті, отримають відповідні документи найближчим часом.

17.10.2018 - 14:08 | Переглядів: 7015
У Харкові на форумі обговорили питання розвитку громад

Приєднані зображення:

Область:

Харківська область

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...