Американська мрія: як повторити в Україні історії успішних міст США

Децентралізація по-американськи – для українців. 30 років тому сотні маленьких американських містечок потерпали від глибокої кризи. Сьогодні – це населені пункти з величезними бюджетами, ідеальними дорогами і навіть власними аеропортами.

Кореспондент 24 каналу побував у чотирьох американських містах, які можуть похизуватися справжніми історіями успіху. Вирушив туди в компанії голів об'єднаних територіальних громад, які спробують втілити американський досвід в Україні. Яку ж американську мрію побачили вони на дикому Заході – у першому ексклюзивному репортажі зі Сполучених Штатів.

Шедевр на Міссісіпі – саме так називають місто Дебюк, що в штаті Айова. Дали йому таку назву недарма. Тут охайні американські будиночки, всюди покошений газон і чисті вулички. Безліч відкритих для всіх красивих парків зі ставками.

Милуються тутешніми краєвидами голови українських об'єднаних територіальних громад. Вони прилетіли до США повчитись у американців, як зробити міста економічно успішними і зручними для життя. Перше, що вражає – як американці поєднують приємне з корисним. От як набережна річки Місісіпі: вона тут головне місце для прогулянок, а водночас захищає місто від частих повеней. 

Ще 30 років тому Дебюк переживав глибоку кризу. Закрились заводи, тисячі людей втратили роботу, кожен десятий поїхав з міста. Та мешканці не просто витягнули його з прірви, а разом з ним потрапили на сторінки найвпливовішого американського журналу Forbs, який кілька років називав його одним з найкращих міст для роботи і бізнесу у Сполучених Штатах.

Мерія міста Дебюк, схожа більше на бізнес-центр. Стрибнути з дна економічної прірви на шпальти Forbs лише за кілька десятиліть дозволила саме місцева система управління. Містом керують, як великою приватною компанією. Для залучення інвесторів та робочих рук створили цілу компанію – таку собі "Корпорацію Дебюкщини". Сьогодні в ній працює аж 700 людей. Сіті-менеджер Майк Маккалаган працює за контрактом уже більше 20 років і отримує за це чималі гроші. 

Поза тим повноваження самого мера досить обмеженні. За все – від озеленення до інвестицій у місті відповідає менеджер.

Професійний міський менеджер вирішує повсякденні проблеми, а мер та міська рада займаються політикою, адже вони займають виборчі посади,
– розповів міський менеджер Дебюка Майк Маккалаган.

Такий розподіл повноважень дає результат. Інвестори в чергу стають, аби вкласти гроші в Дебюк. Тут безліч бізнес центрів, є порт і навіть аеропорт. Хоча до Чикаго, найближчого мегаполісу, всього 300 кілометрів. Українські голови, які в рамках програми саме навчають, що таке децентралізація, вражені такою системою.

Втілити такі американські проекти в Україні кажуть – буде важко. Одразу все впирається в гроші – заявляє голова Софіївської обєднаної територіальної громади Петро Сегедій. За його словами, до цієї системи ми підійдемо через 10-15 років. Зараз ми більше йдемо до системи управління, ми ближчі до польського стилю. 

Але одне українців надихає точно: те, як сильно від мера залежить, який вигляд має місто і скільки воно заробляє.

Джерело:

24 канал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...