«Рентні» ОТГ Полтавщини та підприємства-видобувачі: як налагодити соціальне партнерство на спільній території

Вперше на одному дискусійному майданчику зустрілися представники підприємств нафтогазовидобувної галузі Полтавщини та керівники об’єднаних територіальних громад області. Сталося це завдяки ініціативі та організаційній підтримці Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, під час Другого галузевого форуму «Соціальне партнерство» у Полтаві. У Форумі також взяли участь представники Полтавської обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, місцевих агенцій регіонального розвитку, громадських організацій, депутати обласної ради.  

«Мета цього заходу – допомогти налагодити співпрацю підприємств паливно-енергетичного комплексу та об’єднаних територіальних громад, на території яких вони діють», - сказав, відкриваючи Форум, Олександр Ісип, радник з децентралізації Полтавського ЦРМС. Робота Форуму складалася з чотирьох послідовних тематичних дискусійних панелей, під час яких обговорили нагальні питання співпраці підприємств ПЕК та ОТГ Полтавщини. Модератором панельних дискусій виступав Вадим Штефан, радник з регіонального розвитку Полтавського ЦРМС. 

«Із п’яти видобувних компаній, які діють на території Полтавської області, на Форумі представлено чотири, а також близько 40 ОТГ. Ми плануємо неформальне спілкування, щоб налагодити соціальне партнерство. Все, про що домовлятимуться на форумі, робиться для взаємної вигоди обох сторін», – сказав Сергій Семізаров, представник підприємства-організатора заходу.

Учасниками тематичних дискусій стали голови об’єднаних територіальних громад, бюджети яких мають суттєве наповнення від рентних платежів. ОТГ Полтавщини представляли: Валерій Білокінь (Мачухівська ОТГ, перша в Україні громада, створена з сільрад трьох районів – Полтавського, Новосанжарського й Решетилівського); Ігор Лідовий (Сергіївська ОТГ у Гадяцькому районі); Віктор Лисий (Сенчанська ОТГ, що у Лохвицькому та Лубенськкому районах); Костянтин Удовіченко (Ланнівська ОТГ).

На території 17 ОТГ області видобуваються нафта чи газ. Лише цього року об’єднанні територіальні громади Полтавщини отримали майже 60 мільйонів гривень доходу з рентної плати. Проте проблем ще вистачає.

На нагальних питаннях акцентував увагу в своєму виступі Ігор Лідовий: «На території нашої об’єднаної громади займається видобутком п’ять юридичних структур. Це підприємства ПАТ «Укрнафта». Вони зареєстровані у нас у податковій. Весь минулий рік ми з ними сперечалися: куди слід платити ПДФО. Вони доводили, що мають платити за місцем реєстрації (Полтава чи Київ). Врешті, ми довели, що наші претензії правомірні. Проте, на жаль, це нічого не змінило. Профільні Асоціації ОТГ внесли пропозиції щодо уточнення цього моменту в законодавстві. Сподіваємося, що незабаром в законодавстві буде чітко обумовлено: хто й куди має платити ці податки».

Свої презентації представили компанії ПАТ «Укргазвибудування», «ДТЕК Нафтогаз» (ПрАТ «Нафтогазвидобування»), Спільне українсько-англійське підприємство «Полтавська газонафтова компанія», Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед». Їхні представники взяли активну участь в дискусіях. Найбільш жвавою була розмова про екологічний стан територій та населених пунктів, де працюють нафтогазовидобувні підприємства. ф

12.10.2018 - 11:35 | Переглядів: 7732
«Рентні» ОТГ Полтавщини та підприємства-видобувачі: як налагодити соціальне партнерство на спільній території

Приєднані зображення:

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...