Вибори в об’єднаних громадах мають відбутись цього року, навіть якщо це буде 30 грудня, - ЦВК

У кулуарах ЦВК новообрані члени комісії запевнили, що розблокують вибори в об’єднаних громадах. Але офіційна відповідь щодо долі виборів була непевною.


Автор: Дмитро Синяк 

 

Протягом останніх місяців увага всіх, хто так чи інакше причетний до децентралізації, прикута до Центральної виборчої комісії. ЦВК, що мала би виконувати лише технічну функцію в ході реформи, перетворилася на її головне гальмо. 9 серпня нинішнього року члени комісії вкотре прийняли несподіване рішення - звернулися до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя за роз’ясненнями стосовно законодавства про референдуми. Цей крок фактично заблокував процес призначення виборів в об’єднаних громадах. Півтора місці комісію намагалися переконати про неправомірність їхнього рішення. Але безрезультатно…

20 вересня Верховна Рада оновила склад ЦВК, але і після цього упевненості, що вибори негайно розблоковують, не було. Тому усі з нетерпінням чекали на перші засідання оновленої ЦВК, де мало розглядатися це питання. Але на перших двох засіданнях про вибори в об’єднаних громадах члени комісії говорити не планували. Проте відразу ж по закритті другого засідання новий голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук виступила із заявою.

- Питання призначення перших та додаткових місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах набуло широкого суспільного резонансу після непризначення виборів попереднім складом комісії на останню неділю жовтня та прийняття постанови від 9 серпня 2018 року №122 про звернення до комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя, – сказала вона. – Також попередній склад комісії встановив, що звернення обласних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових виборів можуть прийматися тільки після отримання ЦВК відповідних роз’яснень від парламентського комітету.

 

Читати на тему: РПР закликає новий склад ЦВК призначити перші вибори до 133 ОТГ

 

Тетяна Сліпачук зауважила, що проблему місцевих виборів "підняла не тільки громадськість, але й керівництво держави та іноземні партнери".

- Центральна виборча комісія у новому складі приступила до вивчення цього питання для його вирішення, – повела далі пані Тетяна. – Для цього насамперед буде визначено членів ЦВК, відповідальних за здійснення повноважень комісії у регіонах. Ми також здійснимо ряд кроків, направлених на розблокування ситуації з місцевими виборами і, можу вас запевнити, будемо намагатися якомога швидше розв’язати цю проблему і запустити виборчі процедури.

За словами Тетяни Сліпачук, на розгляді у Центральній виборчій комісії вже знаходиться 132 звернення обласних державних адміністрацій про призначення перших виборів у 86 сільських, 25 селищних та 21 міській раді у 22 областях, крім Закарпатської та Харківської. Крім того, ЦВК має розглянути 46 звернень ОДА про призначення додаткових виборів в ОТГ – у 23 сільських та 20 селищних радах у18 областях – крім Закарпатської, Київської, Львівської, Миколаївської, Полтавської та Рівненської. Тобто загалом комісія має вирішити долю 178 об’єднаних територіальних громад.

Відповідно до закону, вибори мають бути оголошені за 70 діб до дня голосування. Відтак, для того, аби вибори відбулися у передостанню неділю року, 23 грудня, їх треба оголосити максимум цієї п’ятниці – 12 жовтня. Чи встигне ЦВК практично за 4 дні розглянути 178 пакетів документів? Прямої відповіді на це питання Тетяна Сліпачук не дала.

- Ми розуміємо терміни, і саме через те, що це питання хвилює всіх, я зробила цю коротку довідку, – сказала вона. – Я хотіла показати, що ми вже працюємо над цим. Сподіваюся, що ми вкладемося у ці чотири дні. Я розумію, що у нас немає часового люфту.

 

Читати також: ЦВК приступає до розгляду питання виборів в об’єднаних громадах

 

У кулуарах кілька членів ЦВК зазначили, що вибори можуть відбутися не тільки 23 грудня, але й 30. Закон це дозволяє. Також вони зазначили, що робота над перевіркою усіх документів не займе надто багато часу, адже всі вони вже перевірені під час надходження до ЦВК, а також в обласних адміністраціях.

Нагадаємо, за даними Мінрегіону, станом на 5 жовтня, до перших виборів місцевих голів та депутатів готові 133 об’єднані територіальні громади. До складу цих ОТГ увійшли 569 громад - сільських, селищних, міських рад. На вибори чекають також 60 громад, що приєдналися до 41 вже створеної ОТГ. У цих громадах мешкає загалом 1 млн 519 тисяч людей.

Більше про ситуацію з виборами в ОТГ читайте ТУТ

Теги:

вибори ЦВК

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...