Туристичний кластер задля розвитку громади

Коли  об’єднуються готельєр, ресторатор і перевізник, то, знижуючи вартість послуг для окремої людини, починають заробляти значно більше за рахунок збільшення потоку, — пояснила експертка "Туристичного кластера 300+" Тетяна Тимошенко під час засідання робочої групи з утворення Мелітопольського туристичного кластеру, ініціатором якого виступив Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування.

До складу кластеру увійдуть Мелітополь, Веселівська та Кирилівська ОТГ. І він стане четвертим, створеним в Україні і першим у Запорізькій області. Унікальність його і в тому, що об’єднає зусилля бізнесу, влади, науки і громадськості міста і сільських територій.

"Кожна територія — і Веселівська громада, і Кирилівська, і Мелітополь — звісно, можуть розвиватися самостійно. Але в синергії з'являється можливість розвиватися краще і швидше", — зауважив експерт з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков.

Рекреаційна прибережна зона Азова у Кирилівській громаді,  Мелітополь як черешневий край, виробництво спорткарів, літаків і навіть авіатаксі у Веселівській ОТГ — це вже відомі туристичні об’єкти територій, які планують утворити кластер.

Проте, зауважує експерт “Туристичного кластеру 300+” Павло Бабенко, недостатньо мати замок — він має обрости туристичною привабливістю, що можливо із залученням різних сфер бізнесу. До того ж навіть цікавий туристичний продукт треба вміти продати, застосовуючи різні "фішки для вражень". Фестивальний туризм, інклюзивний, рекреаційний, зелений, промисловий — для розвитку цих напрямків уже є певні умови. Але варто виробити спільне стратегічне бачення, на чому варто зробити акцент. А для цього необхідна тісна співпраця з бізнесом і людьми — саме від них мають надходити пропозиції та формуватися запити.

Співпраця бізнесу, влади і громади — основа розвитку будь-якої території, але в кластері вона більш розгалужена. І це дає змогу виграти всім.

Завдяки об'єднанню зусиль можна вирішувати проблеми для розвитку туризму і громади в цілому. Якщо у Веселому відсутні готелі, то Кирилівка має понад 500 баз відпочинку. Питання ж, наприклад, транспорту і логістики вигідніше вирішувати спільно. 

До того ж туристичний кластер — це і додаткові робочі місця, і підвищення іміджу території, і інвестиційна привабливість, і розвиток території та поповнення бюджетів. І навіть розвиток нових спеціалізацій у навчальних закладах. Адже з розвитком кластерів виникає необхідність, наприклад, у кластерному менеджері.

"Розвиток внутрішнього туризму дає дуже швидкий ефект.  Такий підхід застосовували в багатьох країнах Європи для виходу з економічної кризи", — пояснила Тетяна Тимошенко.

 

27.09.2018 - 10:24 | Переглядів: 10766
Туристичний кластер задля розвитку громади

Приєднані зображення:

Теги:

туризм

Область:

Запорізька область

Громади:

Веселівська селищна об’єднана територіальна громада Кирилівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...