Сільське господарство та зелений туризм – перспективи розвитку Черкаської ОТГ

Черкаська селищна громада, утворена в 2015 році, продовжує поступово набирати обертів. У розвитку сільського господарства тут бачать перспективу, тим паче землі вистачить після проведення інвентаризації та передачі з державної до комунальної власності ОТГ.

Як розвивати підприємництво в сільській місцевості, розбирались під час навчального семінару в Черкаській громаді, слухачами якого стали місцеві фермери,  підприємці,  безробітні, які планують відкрити власну справу, спеціалісти виконавчих органів влади ОТГ.

Організатором навчального візиту до Черкаської ОТГ спільно з Донецькою  обласною адміністрацією виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Представники профільних департаментів Донецької ОДА розповідали, як започаткувати підприємницьку діяльність, скористатись грантовою підтримкою,  пільгами чи компенсацією від держави.

За даними департаменту АПК, чотири сільгосппідприємства в Черкаській та Олександрівській ОТГ отримали дотації від держави на утримання  великої рогатої худоби. Загалом по Донецькій області підтримкою скористались 22 підприємства.

У Черкаській громаді багато домогосподарств утримують корів, але державною дотацією на молодняк,  яку почали видавати з початку поточного року, поки ніхто не скористався. Загалом по Донецькій області допомогою на молодняк скористались  997 людей. Cеред ОТГ у лідерах Олександрівська громада, де 180 домогосподарств подали заявки. Від Андріївської та Шахівської ОТГ надійшло по 25 заявок,  від Черкаської та Сіверської – жодної. Обласні фахівці закликали місцеву владу звернути увагу на таку можливість та надати мешканцям інформацію, яким чином подати документи на отримання цього виду компенсації.

Зацікавив учасників семінару проект «Український донецький куркуль». Представники обласного департаменту економіки детально розповіли про механізм отримання грантової підтримки з обласного та місцевого бюджету. За півтора роки впровадження проекту «куркулями» в Черкаській ОТГ стали лише два підприємця: фермер отримав допомогу на закупівлю обладнання,  ще один підприємець – на переробку скла.

Започаткувати власну справу можна також у рамках  проекту  від Мінсоцполітики «Рука допомоги»,  спрямованому на покращення рівня життя малозабезпечених сімей. Від Донецької області в пілотному проекті бере участь поки Миколаївська ОТГ, згодом планується, що державний проект реалізовуватимуть по всій країні. В Миколаївській громаді уже готові до подання документи від жительки, яка планує займатись вирощуванням кролів.

Про розвиток сільських територій як вагомий внесок до бюджетів ОТГ говорив під час семінару Сергій Івахнін, радник з питань місцевих фінансів Донецького ЦРМС. Експерт проаналізував основні показники бюджету Черкаської ОТГ, зупинився на фінансових складових розвитку селищної громади.  За підсумками першого півріччя поточного року Черкаська громада посіла 200 місце серед 232 громад з населенням до 10 тис. осіб. Власні доходи бюджету в перерахунку на одного мешканця в Черкаській ОТГ складають лише 789 грн. Тоді як в Іллінівській ОТГ з такою ж чисельністю населення цей показник дорівнює майже 2,4 тис. грн.

На  другому місці за наповненням місцевого бюджету в громаді - плата за землю. За цим показником є резерви для росту, а значить і розвитку території, зазначив експерт.

З цим погоджується і Сергій Падалка, Черкаській селищний голова. За його словами, на останній сесії селищної ради було прийняте рішення виставити на торги три земельні ділянки, які покажуть реальну вартість землі на території громади. Селищний голова упевнений, що громаді є куди розвивати сільське господарство

«У нас зовсім нема переробки сільгоспсировини – такий напрямок здатен підвищити кінцеву вартість продукції, - коментує Сергій Падалка. - Потрібні кооперативи. Люди з обережністю ставляться до будь-яких змін, поки не готові до нових відносин, бо cтабільність бачать в тому, що мають зараз.  Будемо працювати, пояснювати, наскільки важливий розвиток».

В ході навчального візиту до Черкаської ОТГ його учасники відвідали фермерське господарство «Верес». Олександр Скляров понад 15 років займається фермерством. Розпочинав з невеликої кількості землі, тепер у господарстві 5,5 тисяч гектарів. Головний напрямок – рослинництво, тут вирощують переважно зернові. Частково землі зайняті під вирощування кормів - «Верес» розводить м’ясні породи корів. Фермерське підприємство постійно розвивається, якщо минулого року тут запліднили 350 корів, то цьогоріч уже 600, отже, треба розширювати «пологове відділення». Переробкою м’яса не займаються, здають живою вагою. На підприємстві  зайняті трохи більше 80 людей. Серед проблем, з яким стикається керівник підприємства – нестача робочих рук та небажання людей працювати. Від Центру зайнятості на тимчасові роботи до нього приходять люди, він пропонує залишатись, але вони не погоджуються, планують і надалі залишатись пільговими категоріями, аніж працювати на землі. Також фермер упевнений, що всі мають чесно сплачувати податки, працювати відкрито,  тільки завдяки цьому громада зможе розвиватися.

Декілька років тому «Верес» почав розводити коней, 12 привезли, 4 народились вже в самому господарстві. Поки це для душі, заробітку коні не приносять. З екскурсіями кінний двір відвідують школярі з місцевих шкіл Черкаської ОТГ. Щоб налагодити роботу клубу, започаткувати навчання, потрібні інструктори, інші працівники, яких поки нема.

Центром розвитку зеленого туризму в Черкаській громаді може стати музей народного побуту та архітектури в селі Прелесне. Музей під відкритим небом існує давно, сюди з екскурсіями та на майстер-класи постійно приїздять школярі з Донецької та сусідньої Харківської областей. Дітям розповідають та показують, як жили раніше в Слобожанській Україні, знайомлять із побутом звичайної української родини, ремеслами, навчають декоративно-ужитковому  мистецтву. Нещодавно на території музею відбувся пленер іноземних та місцевих художників, які були в Донецькій області в рамках проекту «Дифузії». Вони малювали тамтешню красу кожен у своїй техніці. Ці картини мають у тому числі привернути увагу людей до туристичної складової розвитку Черкаської селищної громади, де можна відпочити в лісі, зануритись у історію чи поспілкуватись із кіньми.

21.09.2018 - 15:51 | Переглядів: 9635
Сільське господарство та зелений туризм – перспективи розвитку Черкаської ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область

Громади:

Черкаська селищна об’єднана територіальна громада Черкаська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...