День з мобільним ЦНАП: перший досвід та поради громадам

День з мобільним ЦНАП: перший досвід та поради громадам

Мобільний ЦНАП  - це спеціально обладнане авто для надання якісних адміністративних послуг мешканцям віддалених населених пунктів у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селах та селищах. Перший в Україні «ЦНАП на колесах» запустила взимку 2017 року Славутська громада, що на Хмельниччині, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Славутський мобільний ЦНАП функціонує як виїзний офіс стаціонарного ЦНАП та надає близько 80 найнеобхідніших видів послуг по району, та 240 – на території міста Славута.

 

Мобільний ЦНАП вирушає на виїзд від стаціонарного офісу

 

Графік поїздок ЦНАП є гнучким і створюється на основі запитів громадян. Коли збирається певна кількість заявок, керівник ЦНАП з командою планують маршрут та спеціалістів, які поїдуть надавати послуги.

«Люди записуються по-різному, найчастіше по телефону та е-mail. Бувають випадки, коли люди заходять до звичайного ЦНАП та залишають повідомлення про запис до мобільного ЦНАП, наприклад, своїх батьків. Ми дуже гнучкі в цьому плані та приймаємо інформацію від мешканців майже в довільній формі», - розповідає Людмила Лукавська, адміністратор, яка часто надає послуги на виїзді.

Мобільний ЦНАП обслуговує людей також у форматі «виїзного адміністратора», що актуально для людей похилого віку, осіб з інвалідністю, а також тих, хто перебуває в лікарні або за інших причин не може сам відвідати ЦНАП. Для осіб з інвалідністю та дитячими візочками, авто обладнане пандусом.

Особливою популярністю для оформлення у мобільному ЦНАП користуються соціальні послуги, періоди оформлення субсидій є найспекотнішими для робітників ЦНАП. Зручно використовувати автомобіль для реєстрації новонароджених в місті, адже одразу можна зареєструвати і місце проживання, і подати заявку на державну допомогу.

«Зручно замовити послуги одразу до родильного будинку. Дружина з немовлям зараз зайняті, отже оформити всі необхідні послуги можу я. Завдяки такому сервісу від держави ми з дружиною були спокійні щодо цієї справи та швидко все вирішили», - ділиться враженнями Павло Медведюк, молодий батько, після оформлення документів.

 

Павло Медведюк реєструє місце проживання новонародженого сина  

 

Мешканці Славути потроху звикають до нового рівня комфорту з боку держави. Як розповідають співробітники, протягом перших місяців їм часто доводилося пояснювати жителям, що за таку зручність не потрібно доплачувати, і що записатися на візит мобільного ЦНАП вже на найближчий тиждень – завжди можливо.

Поки мобільний ЦНАП реєстрував появу нового громадянина біля родильного будинку, до адміністраторів постійно підходили мешканці, цікавилися інформацією щодо послуг, та не тільки. Люди питали й про майбутнє субсидій, сплати за комунальні послуги, ставили запитання щодо діяльності місцевої влади.

Декілька людей питали про можливість підписати договір з лікарем. Як виявилося, протягом червня-липня 2018 року «ЦНАП на колесах» також дав можливість мешканцям віддалених населених пунктів району обрати сімейних лікарів: більше 2 500 мешканців Славутського району підписали договори у мобільному ЦНАП.

 

Пенсіонери Славутської громади - найчастіші відвідувачі Мобільного ЦНАП

 

В селах Славутської громади популярними послугами мобільного ЦНАП є реєстрація нерухомості, бізнесу тощо. На жаль, за соціальними послугами мешканцям віддалених населених пунктів доводиться переважно їздити до району, так як районна адміністрація поки що не готова на регулярній основі делегувати співробітників для надання послуг на виїздах.

 

Мешканка віддаленого населеного пункту зі своїм сином отримали довідку у мобільному ЦНАП

 

Рузана Маліхівна з чоловіком та двома дітьми проживають на околиці міста, вдень чоловік на роботі та не має можливості вирішити питання у стаціонарному ЦНАП, отже мобільний сервіс став у пригоді.

«Сьогодні ми у комфортних умовах почали вирішувати адмінпитання, пов’язані з реєстрацією землі. Дуже зручно, що мені не потрібно було витрачати весь день на поїздку в місто з двома дітьми», - говорить Рузана, після оформлення документів у «ЦНАП на колесах».  

В перспективі громада планує встановити паспортне обладнання у мобільному офісі, адже всі технічні можливості для цього у автомобілі створені. Завдяки паспортним послугам, мобільний ЦНАП приноситиме дохід громаді. Важливо, що  у мобільному ЦНАП є можливість одразу внести адмінзбір за платні адміністративні послуги, завдяки встановленому POS-терміналу.

Утримання мобільного ЦНАП обходиться громаді у 1600 грн на день. Ця сума включає заробітну плату спеціалістів та водія, а також пальне. Бувають випадки, коли водієм є один зі співробітників ЦНАП, це залежить від характеру послуг та графіку працівників.

 

Адміністратор Славутського ЦНАП за кермом «мобільного офісу»

 

Громадам, які планують проект мобільного ЦНАП, колектив Славутського центру надання адмінпослуг радить бути на 100% впевненими, що «ЦНАП на колесах» зможе надавати перш за все соціальні послуги мешканцям віддалених сіл. На практиці це значить, що всі процеси об’єднання в громаді повинні бути завершені. Не менш важливим питанням успішного функціонування «ЦНАП на колесах» є спроможність громади його утримувати. Зробити виїзди прибутковими для місцевого бюджету можливо у разі встановлення в авто паспортного обладнання, а це немала інвестиція (біля 400 тис. грн – паспортна робоча станція та встановлення захищеного каналу зв’язку), яку потрібно планувати заздалегідь.

Нагадаємо, що Програма «U-LEAD з Європою» в рамках Фази впровадження, яка передбачає створення та модернізацію до 600 ЦНАП, допомагає громадам запустити мобільний ЦНАП. За результатами першого відбору, мобільний ЦНАП отримують ще шість громад: Гуляйпільська (Запорізька область), Дунаєвецька (Хмельницька область), м. Могилів-Подільський (Вінницька область), Межівська (Дніпропетровська область), Олевська (Житомирська область), Устилузька (Волинська область).

Попереду – третій та четвертий раунди, в яких можуть брати участь громади та міста України, які досі не були учасниками Програми (тобто не отримали Технічне Завдання для створення ЦНАП та не брали участь у Початковій фазі).

 

Валізка «виїзного адмністратора» ЦНАП є особливо корисною, коли потрібно надати адмінпослуги вдома

 

Для людей з інвалідністю та відвідувачів з дитячими візочками, ЦНАП обладнаний пандусом

 

Співробітники ЦНАП у мобільному офісі

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть