Бібліотека та її місце і роль в об’єднаній громаді

13 вересня учасники конференції «Сучасна бібліотека об’єднаної територіальної громади» шукали відповіді на питання: якою має бути бібліотека, аби не лише відвоювати втрачених читачів, а й здобути нових?

«Ми не можемо допомогти тим, хто не хоче змінюватись. Суспільство не стоїть на місці, тому бібліотека має йти в ногу з часом. Інколи навіть випереджати його. Бібліотеку, яка справді працює, ніколи не закриють, бо сама громада цього не дозволить», - зазначила в привітанні Наталія Філяк, директорка Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка.

Конференція складалась з обговорення у двох панельних дискусіях, першою була «Децентралізація. Зміни заради майбутнього». Її розпочала Тетяна Шарагова, заступник начальника управління культури Чернівецької ОДА. Вона окреслила основні напрямки розвитку бібліотечної галузі в умовах децентралізації: «Оптимізація – це не скорочення, це приведення у відповідність до потреб і вимог часу. В такий період варто шукати варіанти продовження діяльності, одним із яких може бути договір про співпрацю. Такий досвід у нас вже є між Сторожинецькою ОТГ та тамтешньою Центральною бібліотечною системою».

«Проблем у функціонуванні бібліотечної галузі. Але є Український культурний фонд, Вишеградський фонд, Фонд Роберта Боша та багато інших, які надають фінансування для реалізації різноманітних культурних проектів. Це те, що може дати нове життя нинішнім бібліотекам. Також я рекомендую спочатку спробувати себе в державних проектах, а потім подаватись на міжнародні фонди», - зазначила Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького ЦРМС, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Сьогодні варто в бібліотеках зосередити велику кількість послуг, інакше ми втратимо читача. Мені імпонує ідея формування такого публічного простору, де люди зможуть і поспілкуватись, і провести дозвілля, і почитати книгу, і щось знайти цікаве в онлайн-мережі. Тобто це буде багатофункціональне місце», - вважає Валерій Романенко, голова Вашковецької ОТГ Сокирянського району.

17.09.2018 - 15:57 | Переглядів: 13585
Бібліотека та її місце і роль в об’єднаній громаді

Приєднані зображення:

Теги:

культура бібліотеки

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...