Для розвитку українських регіонів використовуватимуть інструменти Смарт Спеціалізації

З візитом в Україні перебувають експерти Спільного дослідницького центру Єврокомісії (DG JRC) в рамках проекту застосування інструментів Смарт Спеціалізації для українських регіонів. Це кількарічний проект України з Євросоюзом для допомоги у імплементації та адаптації Смарт Спеціалізації - принципу, який використовується в країнах ЄС для розбудови регіональної спроможності.

На цьому етапі експерти з ЄС завершують аналіз даних по трьох областях України: Харківській, Одеській та Запорізькій.

Завданням експертів є підготовка регіональних команд координаторів.

В ході візиту 3-5 вересня у Харкові пройшла вступна зустріч, в ході якої експерт Спільного дослідницького центру Моніка Матусіак надала інформацію щодо прогресу Смарт Спеціалізації в Україні. Спікери з Польщі, Литви та Румунії поділились матеріалами про свій досвід імплементації Смарт Спеціалізації, що допомогло сформувати ефективну платформу для обміну кращими практиками між країнами та учасниками.

7-12 вересня 2018 року в Харківській, Запорізькій та Одеській областях пройдуть підготовчі семінари, тренінги та консультації щодо кроків та процесів імплементації в цих регіонах Смарт Спеціалізації. Ці заходи також запустять формування відкритого стратегічного діалогу між головними учасниками Смарт Спеціалізації: ОДА, представниками місцевого бізнесу, академічного середовища та громадянського суспільства трьох областей.

Довідка:

Cмарт Спеціалізація є інноваційним інструментом Європейського Союзу для розбудови регіональної спроможності завдяки двом ключовим підходам, зокрема, урахуванню місцевих умов та економіці знань. На практиці такий підхід передбачає виявлення конкурентних переваг та активів регіону, використання його інноваційного і наукового потенціалу. Проте успіху у впровадженні Cмарт Спеціалізації можливо досягти лише за умови ефективної співпраці та синергії між місцевою владою, бізнесом, академічним середовищем, та громадянським суспільством.

Cмарт Спеціалізація в Україні - це частина зусиль ЄС у сприянні розвитку українських регіонів та допомоги у подоланні тривалого економічного спаду. На рахунку європейських країн вже понад 120 впроваджених стратегій Смарт Спеціалізації. Для України перевагою такого підходу є приєднання областей до мережі регіонів ЄС, залучення інвесторів в область, збільшення кількості спільних проектів з ЄС, підтримка регіонів у процесі економічної трансформації та узгодження професійного потенціалу до ринкових вимог.

Для впровадження Смарт Спеціалізації в Україні Мінрегіон, МЕРТ та МОН формують Національну команду, що координуватиме процес на національному рівні, наступним етапом є формування Регіональних команд в пілотних областях. Після проведення детально аналізу даних в різних сферах за методикою спеціалістів ЄС в пілотних областях та після аналізу результатів «процесу підприємницького відкриття» (entrepreneurial discovery process), буде адаптовано методику ЄС до особливостей України. Наступним кроком буде підготовка українських експертів, для можливості запровадження Смарт Спеціалізації в усіх інших областях України. Враховуючи розробку Стратегій регіонального розвитку після 2021 року, то наявність в областях Смарт Спеціалізації допоможе ефективніше використовувати наявні ресурси, розвивати унікальні сторони та удосконалювати систему стратегічного планування в областях.

07.09.2018 - 15:38 | Переглядів: 13675
Для розвитку українських регіонів використовуватимуть інструменти Смарт Спеціалізації

Теги:

регіональний розвиток

Область:

Запорізька область Одеська область Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...