Радники з місцевих фінансів пройшли тренінг з планування місцевих бюджетів

Восени починається активна фаза формування проектів місцевих бюджетів на 2019 рік. Для ознайомлення з актуальними змінами в законодавстві, обміну досвідом і професійними знаннями з планування бюджету експерти з питань місцевих фінансів Центрів розвитку місцевого самоврядування взяли участь у тренінгу «Планування місцевих бюджетів», організованому за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». 

Тренінг спрямований на поглиблення знань у сфері управління місцевими фінансами з акцентом на бюджетне планування, ознайомлення з ключовими аспектами бюджетної політики на 2019 рік, а також вивчення сучасних електронних інструментів для моніторингу та контролю за використанням публічних коштів в ОТГ. Також учасники опановували майстерність ведення переговорів у конфліктному середовищі.

На відкритті тренінгу були присутні Александра Фелінгер, заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою», і Тімо Біанк, керівник групи з питань місцевого самоврядування цієї Програми, а також Галина Семенець, заступниця голови правління Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), і Тетяна Матійчик, координатор Центрального офісу реформ (ЦОР) при Мінрегіоні.

Олена Мачульна, заступник директора департаменту місцевих бюджетів – начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, розповіла учасникам про основні аспекти бюджетно-податкової політики стосовно місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин на 2019 рік і надала розгорнуті відповіді на численні питання учасників, що стосувались проблем, з якими стикаються в ОТГ при плануванні бюджету.

Спеціаліст Національної медичної служби Кароліна Інгінова разом з радником проекту USAID "Реформа ВІЛ-послуг у дії" Максимом Дудом та представницею Харківської експертної групи підтримки медичної реформи Оленою Решетняк пояснили суть і ключові аспекти фінансування первинних закладів охорони здоров’я, розкрили можливі напрямки побудови більш ефективної системи надання медичних послуг на території громад. Детально були опрацьовані питання фінансування первинної ланки медичної допомоги у 2019 році.

Команда Є-Data, офіційного порталу використання публічних коштів, що підтримується через проект GIZ «Ефективне управління державними фінансами» з 2015 року, описала можливості застосування OpenData, зокрема Є-Data і порталу «.007», для моніторингу та контролю за публічними коштами в ОТГ, роботи з кадастром, базами та реєстрами.

Питання внутрішнього фінансового та бюджетного контролю, бюджетної дисципліни та процедури формування місцевих бюджетів були презентовані координатором ЦОР з фінансової децентралізації Яніною Казюк та експертом Групи фінансового моніторингу Віктором Венцелем, які зосередилися на основних проблемах, що можуть виникнути в ОТГ під час планування бюджету на 2019 рік, та напрямках їх вирішення.

Тренінг також став дієвим комунікаційним майданчиком, на якому експерти ЦРМС з різних областей презентували успішні практики ОТГ в управлінні бюджетними ресурсами, обмінювалися думками про вирішення типових проблем, з якими стикаються ОТГ під час планування та виконання бюджетів. Цього разу виступали радники Івано-Франківського, Волинського та Донецького ЦРМС.

Александра Фелінгер та радниця Програми «U-LEAD з Європою» Юлія Сибірянська  презентували основні напрямки технічної та фінансової підтримки Програмою об’єднаних територіальних громад та обговорили можливу співпрацю з регіональними ЦРМС заради підвищення фінансової спроможності ОТГ.

Виступи спікерів супроводжувались жвавою дискусією та сесіями з питаннями-відповідями з практичних аспектів планування та формування місцевих бюджетів. Тепер експерти ЦРМС зможуть надавати висококваліфіковану підтримку та консультації фінансистам та головам ОТГ.

06.09.2018 - 14:30 | Переглядів: 14760
Радники з місцевих фінансів пройшли тренінг з планування місцевих бюджетів

Приєднані зображення:

Теги:

бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...