Як громаді отримати 27 млн грн поза бюджетом

Новоборівська селищна ОТГ Житомирської області за три роки отримала рекордні кошти на реалізацію власних проектів, значну кількість з яких ініціювали… діти.


Новоборівська селищна ОТГ, що має чотири старостинські округи і 8,5 тис. населення, об’єдналася одною з перших на Житомирщині. Голова громади Григорій Рудюк перед тим, як агітувати за об’єднання, ретельно спрогнозував усі надходження, які повинна отримати Новоборівська ОТГ. На той час сукупний бюджет усіх населених пунктів громади заледве сягав 5 млн грн. Але Григорій Рудюк навіть уявити не міг, що лише за три роки бюджет його ОТГ зросте у 10 (!) разів. На нинішній рік він склав 52 млн грн. Іще важче було передбачити, що обсяг позабюджетних коштів, які отримає громада, сягне 27 млн грн за 3 роки!

Найбільші надходження Нова Борова отримала з Державного фонду регіонального розвитку. Спершу Фонд виділив 7 млн грн на капітальний ремонт і утеплення Новоборівської гімназії, згодом – ще 5 млн грн на термосанацію опорного закладу «Новоборівський ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ліцей». Додаткові 0,5 млн грн надійшли ліцею як опорному навчальному закладу, який переміг в обласному конкурсі. Інфраструктурна субвенція, яка нараховується за кількістю сільського населення, склала 10 млн грн, а субвенція на розвиток територій – 1,5 млн грн. Ще 1,5 млн грн селищній ОТГ надала обласна рада, а 1,2 млн грн виділив проект ПРООН. Цей грант пішов на побудову безпечних зупинок громадського транспорту, оснащення поліцейської кімнати та створення так званого молодіжного хабу: місця, де може збиратися молодь, обговорюючи власні ідеї, плануючи той чи інший бізнес чи громадську активність.

- За ці три роки жителі громади дуже змінилися; вони зрозуміли, що від влади не треба чекати подачок, що усього можна добитися лише власними силами, – розповідає Григорій Рудюк. –Я відразу сказав своїй команді: будь-яка ідея, навіть найабсурдніша, має право на життя. Тільки не мовчіть…

В процесі розробки стратегії розвитку Новоборівської селищної ОТГ на 2017-2020 роки був проведений у навчальних закладах громади конкурс дитячих творів та малюнків на тему: «Якою я хочу бачити громаду». Результат здивував багатьох. Ось кілька уривків з цих творів:

«Мене звати Занчуківський Анатолій. Я учень 8-го класу, живу у селищі Нова Борова. Я дуже хочу, щоб у нас багато що змінилося. По-перше, це дороги. По вулиці не можна спокійно кататися на роликах та на велосипедах через те, що на дорогах багато ям. А ще я хочу, щоб у нашому селищі було побільше спортивних секцій. Боксу, наприклад».

«У школах потрібно більше спортивного інвентаря. Також я хотів би парк відпочинку. Дуже мрію про те, що все це збудеться. Сосновський Максим, учень 5-А класу».

«Треба зробити лавки біля доріг та більші пляжі. Треба очистити наш головний пляж від сміття. Горбач Аліна, 5-Б клас».

Ці твори стали поштовхом до конкретних дій. Керівництво громади розпорядилося заасфальтували певні вулиці, закупити у школи спортивний інвентар. Вдалося навіть знайти у сусідньому місті Коростень тренерів з карате та боксу, які відкрили у Новій Боровій дитячі секції.

- Завдяки децентралізації громади отримують унікальні можливості для власного розвитку, – зазначає керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. – І дуже важливо, що ці можливості починають відчувати звичайні жителі цих громад, які починають брати активну участь у житті своїх сіл, селищ та міст.

Теги:

DESPRO

Область:

Житомирська область

Громади:

Новоборівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...