Молодь та громади: на Харківщині говорили про розвиток молодіжного потенціалу в ОТГ

Понад 40 активних представників молодіжного руху з об'єднаних громад Харківщини взяли участь у семінарі: «Розвиток молодіжного потенціалу та залучення молоді до управління громадою», що відбувся 28 серпня 2018 року на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, спільно з Харківською обласною державною адміністрацією.

На думку директора Центру Діани Баринової, після об'єднання громад у молоді з'являється більше можливостей реалізувати себе на своїх територіях.

«Завдяки реформі місцевого самоврядування та децентралізації, молодь у громаді отримує можливості для самореалізації та шанс зробити особистий внесок у розвиток своєї території. Усе в її руках, не потрібно виїжджати в країни Європи, можна навчатися тут, працювати тут, робити зміни, реалізовувати свій потенціал, - коментує Діана Баринова. - Тому до участі в цьому заході ми запросили представників молодіжних ХАБів, молодіжних організацій, які поділяться досвідом та результатами своєї діяльності. Ми хочемо, щоб молоде покоління відчуло свої реальні можливості та побачило їх на прикладах».

Мета семінару – надати молоді інструменти, що стануть у нагоді за їх бажання брати активнішу участь в житті об'єднаної громади, на території якої вони проживають, зазначає експерт з питань розвитку молодіжного потенціалу Олег Кулініч

У ході семінару учасники заходу мали можливість обговорити тенденції державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації під час скайп-зустрічі з заступником Міністра молоді та спорту України Олександром Яремою.

«Невипадково у Харкові відбувався перший форум молодих працівників зі всієї України, адже харківська молодь достатньо активна, тому я радив би залучати її до спільної роботи, - зазначив Олександр Ярема. - Для молодих людей важлива самореалізація, а для нас - їх роль у процесах децентралізації. Якщо є інтерес з боку молоді, ми готові проводити тренінги для неї. У жовтні в Харкові ми плануємо провести захід для молодих спеціалістів, що працюють в сфері медіа».

За словами Олександра Яреми, Міністерство молоді та спорту України готове допомагати областям та об'єднаним громадам у створенні належних умов для молоді.

«Для нас важливо, яка саме модель молодіжної роботи є на місцевому рівні, особливо в умовах децентралізації. Вона повинна бути сформована, аби молодій людині було цікаво розвивати, реалізувати себе і, головне, залишатися і бачити себе в майбутньому громади. Питання ролі молоді у процесі децентралізації є одним з головних для молодіжної політики України», - наголосив  Олександр Ярема.

Говорили учасники семінару і про досвід створення молодіжного самоврядування в громадах на прикладі найближчої до України сусідньої Республіки Польща. Керівник Програми "Study Tours to Poland" Мирослав Скурка, під час скайп-зустрічі з учасниками зазначив, що зміни в Україні повинні неодмінно відбуватися за участю молодого покоління, адже потенціал розвитку мають саме молоді люди.

Розповідав керівник Проекту і про існування молодіжних рад при гмінах (громадах) в Польщі. За його словами, вони виконують надважливу місію, забезпечуючи комунікацію між населенням та владою, залучаючи населення до процесу прийняття спільних рішень.

Також Мирослав Скурка наголосив, що молодь повинна озвучувати свої очікування, тоді вона буде господарем на своїх територіях, матимете вплив. Потрібно також зрозуміти, що проблема повільного розвитку територій не у відсутності грошей на територіях, а в людях, які не вміють знайти спільну мову, спільно прийняти рішення та очікують швидкого вирішення всіх проблем без їх участі.  Молодь повинна розуміти, що неможливо зробити все «сьогодні», процес розвитку поступовий, як і будівництво будинку: спочатку створюється фундамент, потім будуються стіни, тощо».

Під час заходу була презентована «Харківська школа лідерства», що реалізується за підтримки Харківської обласної державної адміністрації та особисто голови ОДА Юлії Світличної.

Також в рамках заходу учасники мали змогу ознайомитися з особливостями діяльності молодіжного ХАБу «Комора», створеного за підтримки Програми «Україна – GIZ», що працює на території м. Первомайський.

Про можливості залучення німецької служби старших експертів із Проекту SES та ресурсів, які можна використовувати для підтримки ініціатив молоді об'єднаних громад, інформувала представник проекту "Team Europe" з міжнародної комунікації Наталія Яковлева.

Під час заходу була презентована електронна бібліотека молодіжного активіста та інформаційно-методичний посібник «Участь молоді в управлінні громадою»,  авторами якої є експерт з питань розвитку молодіжного потенціалу Олег Кулініч, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова та радник з питань децентралізації  ЦРМС Віктор Нестеренко.

За словами Олега Кулініча, ця збірка покликана допомогти молодим мешканцям об’єднаних територіальних громад ефективніше брати участь у вирішенні актуальних питань місцевого розвитку. Видання буде корисне як молодіжному активу громад, так і фахівцям, відповідальним за роботу з молоддю в ОТГ.

Перші 40 екземплярів збірки були роздані учасникам семінару. З електронною версією можна ознайомитися на офіційній сторінці Харківського Центру розвитку в Facebook, на сайті lgdc.org.ua (Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування) у розділі «Бібліотека» або ТУТ

Збірка містить поради щодо всіх форм участі молоді на рівні територіальної громади, участі молоді у діяльності організацій громадянського суспільства та поради стосовно пошуку ресурсів для підтримки молодіжних ініціатив. Також у збірці можна знайти роз'яснення, як створити та зареєструвати громадську організацію, рекомендації щодо організації заходів, моделі реалізації молодіжної політики в умовах децентралізації. Окремо, можна ознайомитися і з проектом типового положення молодіжної ради при раді об'єднаної громади.

Серед важливих ідей, озвучених під час семінару – створення молодіжних рад при радах об'єднаних громад. «Мова йде про активні молодіжні ради, які б тісно співпрацювали з депутатами, виконкомом та впливали на рішення та розвиток територій», - підсумовує Діана Баринова.

30.08.2018 - 09:48 | Переглядів: 15756

Приєднані зображення:

Теги:

молодь

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024