Акциз з продажу пального: який механізм його зарахування пропонується для різних місцевих бюджетів

Яким чином удосконалити механізм зарахування акцизного податку з палива до місцевих бюджетів та підвищити зацікавленість ОМС в його нарощуванні? Відповідь-пропозицію на це питання спільно підготували асоціації органів місцевого самоврядування (УАРОР, ВАССР, Асоціація ОТГ) та проекти і програми міжнародної технічної допомоги в рамках Ради донорів при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Про це повідомили в Мінрегіоні.

Мова йде про необхідність внесення змін до бюджетного, податкового та іншого законодавства, що впливають на формування показників проекту Держбюджету на 2019 рік.

Експерти робочої групи Ради донорів пропонують відновити механізм, який діяв раніше: база оподаткування – роздрібний продаж пального через автозаправні станції, який 100% (ставка оподаткування - 5% від загального обсягу) зараховуватиметься до бюджетів місцевого самоврядування. Крім того, такий податок пропонується закріпити за доходами бюджетів місцевого самоврядування. Пропозиція стосується тих, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом – це бюджети міст обласного значення, ОТГ і обласні бюджети (щодо надходжень, що збиратимуться на території необ'єднаних територіальних громад.

Акциз з роздрібної торгівлі пальним пропонується зараховувати до спеціального фонду місцевих бюджетів. Мета - цільове спрямування на фінансове забезпечення робіт, пов’язаних із ремонтом та утриманням доріг.

Акцизний податок з ввезеного та виробленого пального, який є джерелом доходів державного дорожнього фонду, пропонується зараховувати до державного бюджету з 2019 року у розмірі 100% (замість 75%, як це передбачено чинним законодавством з  2019 року та 100% з 2020 року).

Нагадаємо, пропозиції щодо ресурсного забезпечення розвитку місцевого самоврядування підготовлено за ІІІ-ма напрямками:

  • до проекту Держбюджету на 2019 рік
  • зміни до бюджетного та податкового законодавства, що впливають на формування показників проекту Держбюджету на 2019 рік
  • зміни до бюджетного, податкового та іншого законодавства, спрямовані на підтримку розвитку місцевого самоврядування і сприяють підвищенню їх спроможності з ефективного управління бюджетними ресурсами, але не впливають на формування показників Держбюджету на 2019 рік   

Далі буде…

30.08.2018 - 10:10 | Переглядів: 20125
Акциз з продажу пального: який механізм його зарахування пропонується для різних місцевих бюджетів

Теги:

акциз бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024