Міжнародна спільнота закликає розблокувати вибори в об’єднаних громадах - заява

Донорські агенції, посольства та міжнародні організації, що підтримують об’єднання територіальних громад в Україні, зробили спільну заяву. Міжнародна спільнота закликає розв’язати усі юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах.


Спільна заява донорських агенцій, посольств та міжнародних організацій, що підтримують обєднання територіальних громад в Україні

м. Київ, 28 серпня 2018 р.

У 2014 році в Україні було розпочато амбітну реформу з децентралізації, кінцевою метою якої є зміцнення демократичного врядування та підзвітності, посилення громадської участі, покращення якості надання публічних послуг та сприяння економічному розвитку. Міжнародні партнери України високо оцінюють цю реформу і відзначають значний прогрес, досягнутий у багатьох її аспектах, включаючи реформу адміністративно-територіального устрою (зокрема процес добровільного об’єднання територіальних громад) та фінансову децентралізацію.

Важливим елементом реформи з децентралізації в Україні є реформа адміністративно-територіального устрою у відповідності до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Реформа адміністративно-територіального устрою, яку було розпочато восени 2015 року, та котра повністю підтримується міжнародною спільнотою, є тривалим процесом, покликаним раціоналізувати та забезпечити ефективність місцевого самоврядування. І хоча реформа ще далеко не завершена, вона вже демонструє позитивні результати і широко підтримується громадянами України.

Саме тому, з несподіванкою та стурбованістю ми дізналися про нещодавнє рішення Центральної виборчої комісії України призупинити оголошення та проведення місцевих виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах, що були заплановані на жовтень 2018 року. Таке рішення чинить вплив на більш ніж один мільйон українських громадян, котрі проживають у понад ста двадцяти новостворених об’єднаних територіальних громадах і вірять у децентралізацію та її переваги.

Необхідно вкрай терміново розв’язати будь-які юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах України та продовження процесу об’єднання громад.

Ця спільна заява підтримана урядами Канади, Королівства Данія, ФРН, Республіки Польща, Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації та Великої Британії, а також Радою Європи, Європейським Союзом, ОЕСР та Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Теги:

вибори ЦВК

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...