Варвинська ОТГ – молода громада, яка турбується про своїх мешканців

Варвинська ОТГ – молода громада, яка турбується про своїх мешканців

 

Варвинська об’єднана територіальна громада перші вибори провела у грудні 2017 року. А, отже, мала обмаль часу, щоб зорієнтуватися у нових обов’язках та повноваженнях, прийняти бюджет та почати працювати з 2018 року у нових умовах. Експертну та методичну підтримку громаді надавав Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

До складу Варвинської об’єднаної територіальної громади увійшли селище Варва, яке стало центральною садибою, та сім сіл – Воскресенське, Калиновиця, Булавівщина, Григорівщина, Сіряківщина, Леляки, Саверське. На території громади проживає майже дев’ять тисяч мешканців.

На виборах жителі ОТГ підтримали Валентину Саверську-Лихошву, яка до цього часу була Варвинським селищним головою. 

 

 

З чого починали

 

Одним із перших кроків новоствореної громади було прийняття на баланс закладів освіти і культури. Як розповідає Валентина Саверська-Лихошва, документи довелося виправляти декілька разів. «Депутати кажуть, що ми постійно вносимо зміни, але хоч і є методика, вичерпні рекомендації, на практиці виникає багато запитань і помилок. І краще їх виправити зараз, ніж через кілька років», - розповідає вона.

У громаді багато уваги приділяють чистоті та порядку. При Варвинській селищній громаді створено загін з благоустрою. У ньому 20 робітників, які відповідають за порядок на території ОТГ.

Найближчим часом у громаді з'явиться муніципальна варта, працюватимуть двоє дільничих. Громада їх забезпечує приміщенням, технікою, меблями. І вони відповідатимуть за громадський порядок в ОТГ.

«Ми ремонтуємо дороги, утримуємо сміттєзвалище, кожного місяця чистимо його. Також потребують великих інвестицій головні очисні споруди. Ці заходи дороговартістні, але комфорт та безпека кожного мешканця громади, того вартують…», - продовжує розповідати про роботу голова.

 

Думки про НЕФКО

 

Мріє Варвинська громада і про сучасне освітлення усіх вулиць. Для цього шукає партнерів та фінансову підтримку. «Хочемо залучити на нашу територію ресурси Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO). Вони надають кредити та гранти на енергоефективні проекти. Так, у нас є проект встановлення LED-ламп та сонячних батарей. Тобто ми прагнемо не тільки залучити грантові кошти, а й запровадити енергоефективний проект у нашій громаді», - пояснює Валентина Саверська-Лихошва.

Освітлені вулиці – це також і питання безпеки жителів громади.

 

Про приєднання та розширення території

 

Коли починали говорити про створення громади у Варвинському районі і селищна рада запросила сусідів до об’єднання, відгукнулися лише дві сільські ради. Сусідні Озеряни створили власну громаду і чекають на призначення перших виборів.

У Журавці, яка має спільні межі з Варвинською громадою, проживають майже три тисячі людей та вирують ідеї про створення своєї ОТГ. «Журавка – гарне село. І для них, і для нашої громади було б вигідно об’єднатися. Разом ми могли більше отримувати коштів на розвиток інфраструктури. Коли ми об’єдналися, вирішили вдруге запросити до нас. Побували у Журавці на загальних зборах, але люди не прийняли нашу пропозицію. Вони сказали, що будуть стояти до останнього», - розповідає Валентина Саверська-Лихошва.

До Варвинської громади хотіли б приєднатися деякі села, але вони межують через Озерянську ОТГ і тому це приєднання не може відбутися. У селах Світличне, Богдани та Гнідинці працюють нафтодобувні структури. Це не бідні села, і вони, ймовірно, побоюються, втратять свої гроші.

«Я була у дев’яти країнах світу. І розумію, що повернення немає. Всюди, де я була, є громади – вони по-іншому називаються, але це суті не змінює. Самостійний розвиток – це перспектива. Громада – це невелика територія і рішення, прийняті на місцях, більш ефективні та мають реальний результат. Я впевнена, що пройде час і всі будуть в об’єднаних громадах», - вважає пані Саверська-Лихошва.

 

Про економіку та бюджети

 

На території Варви зареєстрований Гнідинцівський нафтопереробний завод. Хоча територіально він знаходиться на території села Гнідинці, але податки сплачує у варвинську скарбницю, та і працюють там жителі громади. Зараз підприємство переживає не кращі часи: колись там працювало більше тисячі людей, зараз близько восьмисот.

Партнером Варвинської ОТГ є також «Дружба-Нова» - агропромислове підприємство, яке входить в топ сільськогосподарських виробників і експортерів. На підприємстві працює більше двох тисяч робітників. Цікаво, що податки це підприємство сплачує у бюджети тих громад та населених пунктів, звідки люди, а не за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Підприємство бере активну участь у житті громади, допомагає в організації заходів у громаді. Також допомагає із вирішенням нагальних побутових проблем. Наприклад, коли зламався водяний насос у селі Калиновиці, то допомога надійшла саме від цього підприємства.

Інші представники малого та середнього бізнесу за можливості допомагають громаді, та й голова каже, що навчилася знаходити порозуміння з усіма.

Прогнозований бюджет Варвинської ОТГ на 2018 рік прийняли на рівні 80 мільйонів, з них 50 мільйонів – це власні надходження громади. Решта – субвенції та дотації. З них тільки за перше півріччя до районного бюджету передали більше 13 мільйонів.

На соціально-економічний розвиток отримали 249,5 тис. грн, за ці гроші запланували збудувати зупинки у Варві та селах Леляки, Калиновиця та Воскресенське.

За 769 тисяч грн – кошти інфраструктурної субвенції – громада планує придбати трактор в комплекті з навісним обладнанням, погружним насосом та подрібнювачем гілок для комунального підприємства «Господар».

 

Про сміття, сміттєзвалище та очисні споруди

 

Серед найбільш нагальних проблем Варвинської громади – проблема сміттєзвалища, яке утворилося більше десяти років тому у неналежному місці. Воно вже переповнене і вимагає закриття. Але знайти нове місце під полігон відходів на території громади складно.

У громаді все більш популярним стає сортування сміття. Тут є не лише контейнери для пластику, а й великі склади, де встановлені окремі великі ємності для скла, паперу та пластику.

Ще однією проблемою є старі очисні споруди. «Потрібно будувати нові, - говорить голова ОТГ. – А тому виготовляємо проектно-кошторисну документацію». У схожій ситуації і система водопостачання. Її будували ще у шістдесяті роки, тому міняємо труби щороку.

***

Варвинська громада йде в ногу з часом, враховує потреби своїх мешканців та прагне втілювати цікаві проекти, які зроблять життя в ній ще кращим та комфортнішим. А головне, люди розуміють, що всі проблемні та важливі питання можна вирішити на місці, у своїй громаді.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Варвинська селищна об’єднана територіальна громада Варвинська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть