Представники волинських ОТГ дізналися, як наблизити послуги до населення

20 серпня 2018 року 25 спеціалістів з питань адмінпослуг з 11 громад Волинської області взяли участь в навчальному візиті до ЦНАП у місті Устилуг. Учасниками візитів стали голови громад, сільських рад, фахівці ЦНАП та спеціалісти з надання муніципальних послуг.

В цей же день аналогічний візит відбувся для представників 7 громад Житомирської області до Іршанського ЦНАП.

У рамках заходів представники громад побачили, як на практиці реалізуються інституційні механізми в ЦНАП, наприклад, інструменти інтеграції послуг, можливості гнучкого формування команди/персоналу ЦНАП з ефективним використанням наявних людських ресурсів. Також учасники дізнались більше про інфраструктурні особливості створення ЦНАП: відкритий простір приміщень, безбарꞌєрність, умови для осіб з інвалідністю, місця для самообслуговування, куточки для дітей, супутні послуги в ЦНАП тощо.

Під час ознайомчого візиту до Устилузького ЦНАП його начальник, Олег Василенко, розповів історію створення Центру, перелік послуг, регламент та особливості функціонування ЦНАПу. Учасники ознайомчого візиту оглянули фойє, фронт і бек-офіси, санітарну кімнату, кімнату відпочинку працівників тощо. Зауважимо, що ЦНАП розміщений в будівлі з історичним минулим, отже у фойє було збережено його оригінальне оздоблення, а саме приміщення ЦНАПу - уже повністю модерне. Олег Василенко звернув увагу на важливість планування приміщення ЦНАПу, роботу дизайнера у його оформленні, інформацію про найпопулярніші послуги Центру та ін. на інформаційних дошках.

Експерт Асоціації ЦНАП Лариса Карп’юк розповіла, що кожна громада має вирішувати, наскільки великий ЦНАП у ній має бути, які послуги там надавати населенню. «ЦНАП потрібний у кожній ОТГ, адже тоді людям не потрібно буде їхати за довідкою в район. Послуга має йти до людини», - наголосила вона.

Регіональний спеціаліст Програми «U-LEAD з Європою» Станіслав Ющик розповів детальніше про Програму «U-LEAD з Європою» за напрямком «Покращення якості адміністративних послуг», умови участі в Програмі для отримання допомоги на створення та модернізацію ЦНАП.

«ЦНАП є одним із символів реформи децентралізації і реальним кроком до зміни якості життя в об’єднаних територіальних громадах», - зауважив Станіслав Ющик.

Експерт Програми зазначив, що є різні практики організації надання адміністративних послуг. Наприклад, у Луцьку державні реєстратори бізнесу перебувають безпосередньо у фронт-офісі ЦНАП. Завдяки цьому уникається зайве залучення адміністраторів до процедури наданя цих послуг. А у мережі ЦНАП Вінниці надаються практично усі можливі адміністративні послуги за рахунок розміщення у ЦНАП усіх суб’єктів адміністративних послуг.

На вибір типу ЦНАПу впливає чисельність мешканців громади та адміністративного центру, географія громади та особливості населених пунктів, розташування в райцентрі або далеко від нього. Саме від цього залежатиме, яким буде ЦНАП: у центрі громади з віддаленими робочими місцями адміністраторів ЦНАПу, «виїздний» адміністратор ЦНАП, ЦНАП у рамках міжмуніципального співробітництва, чи навіть мобільний ЦНАП. Приміром, перший в Україні «ЦНАП на колесах» працює в Славутській громаді як пілотний проект, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою.

 

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Волинська область Житомирська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...