Одещина: рішення ЦВК про неоголошення перших виборів у громадах – це ніж у спину реформи

Об’єднані громади Одещини, які очікують на проведення перших виборів у жовтні, прокоментували постанову Центральної виборчої комісії, в якій вона фактично відмовляється призначати вибори в об'єднаних громадах до отримання роз'яснення Комітету Верховної Ради.

Зазначимо, що таких ОТГ в області вже три: Великобуялицька, Великоплосківська і Визирська.

«Ми об’єдналися згідно з рішенням наших мешканців, відповідно до законодавства. Якщо ми пройдемо перші вибори в жовтні цього року, то вже наступного отримаємо державну субвенцію на розвиток інфраструктури, за цей час до нового року встигнемо реорганізувати всі наші виконавчі органи, спокійно проведемо необхідну підготовчу роботу до переходу на нові міжбюджетні відносини з державним бюджетом тощо. Тому хотілося б позитивного рішення ЦВК вже завтра, 17 серпня», - заявляє Великобуялицький сільський голова Євдокія Дучева.

З нею згоден Іван Батурін, Слов’яносербський сільський голова (сільська рада входить до складу Великоплосківської ОТГ):

«Ми весь шлях об’єднання пройшли нормально, за календарним планом, будували прогнози, робили розрахунки. І тепер раптом, неясно чому, абсолютно несподівано, ЦВК виносить таке рішення. Рішення Конституційного Суду було ще в квітні, після того вже були вибори в об’єднаних громада. І тут раптом хтось про це згадав чи як? Ми хочемо розуміння і впевненості у завтрашньому дні, а не залежати від чиїхось примх і забаганок. А як ми це пояснимо тепер людям, які за ними пішли? Люди не віритимуть країні, керівництву держави і, зрештою, нам. Так зміни в державі не робляться», - вважає сільський голова.

З представниками органів місцевого самоврядування солідарні в Одеському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

 «У той час, коли реформа вже демонструє певні результати діяльності об’єднаних громад і кількість охочих створити ОТГ неухильно зростає, ми отримуємо рішення ЦВК про неоголошення виборів у жовтні. Кому це сьогодні вигідно? Членам ЦВК, які скоро залишаться без роботи і намагаються використати останній шанс для маніпуляцій? Вони ж, мабуть, ходять у вишиванках, співають гімн і демонструють любов до України. А насправді встромляють ніж у спину реформі», - переконана директор Одеського Центру Юлія Молодожен.

Про позбавлення громад низки можливостей нагадала Оксана Гуненкова, радник Одеського ЦРМС з питань децентралізації:

«ЦВК, приймаючи постанову від 9 серпня 2018 року № 122, позбавляє громади, які прагнуть об’єднання, нових можливостей та ресурсів. Зокрема, якщо говорити про фінансові ресурси, то йдеться про втрату у 2019 році десятків мільйонів гривень для громад, які вже пройшли серйозні випробування «на міцність» в процесі об’єднання: проводили громадські обговорення, дискутували, вчились домовлятися, робили розрахунки, шукали спільні інтереси, компромісні варіанти та шляхи вирішення спільних проблем. Юридично ці громади вже створено, але ЦВК, відмовляючи у призначенні перших виборів в цьому році, позбавляє їх права сформувати нові органи  управління, розробити та затвердити бюджети на 2019 рік та вийти на прямі відносини з Державним бюджетом, отримуючи відповідні кошти на свій розвиток, що їм гарантувала держава.

Вважаю, що державний орган, яким є сьогодні ЦВК, демонструє не державницьку позицію, пояснюючи свою бездіяльність правовою неврегульованістю. Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» є чинним,  ніхто його не відміняв. А якщо у ЦВК й виникли серйозні сумніви щодо певних процедур, то чому цей державний орган з квітня  поточного року фактично нічого не зробив, щоби вони отримали належне правове врегулювання? А прийняття зазначеної постанови напередодні спливання термінів призначення виборів може дійсно свідчити або про бездіяльність з боку ЦВК, або про саботаж реформ», - заявляє радник.

Теги:

вибори створення спроможних громад ЦВК

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...