Візит до Австрії підштовхнув запорізькі ОТГ активніше вирішувати проблему сміття

5-9 серпня в рамках Програми «U-LEAD з Європою» для представників Одеської, Херсонської та Запорізької областей відбувся міжнародний навчальний візит до Австрії (Россац – Арнсдорф та Маутерн, Санкт-Пельтен, Ансфельден) для вивчення кращих практик поводження з побутовими відходами.

“Досвід Австрії вразив, — розповідає про поїздку Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону. — Відвідали сортувальні і сміттєпереробні підприємства. Навіть на них ідеальна чистота і відсутній запах. Громадам, що брали участь від Запорізької області — Кирилівській і Широківській, а також Мелітополю, - цей візит був корисним, бо на власні очі мали змогу подивитися, як працює система поводження з побутовими відходами в комунах. Якщо вони їхали з ідеями, то повернулись вже з планами на найближче майбутнє, при цьому — реалістичними.

Якщо спробувати коротко пояснити, на чому базується австрійська система поводження з відходами, то це створення всіх умов для сортування сміття, починаючи з окремих баків для кожного види відходів. У кожному містечку є пункт сортування сміття за фракціями, причому окремо збирають навіть рідкі відходи (наприклад, рослинну олію). І привчають до відповідального ставлення з дитячого садочка — існує окрема програма”.

Всі відходи переробляються, виробляючи різні види енергії, поповнюючи бюджет і зберігаючи екологію. Впоравшись зі своїм сміттям, Австрія у цій сфері допомагає вирішити проблеми Італії, переробляючи відходи. До того ж успіхи та досвід австрійців використовують для вдосконалення законодавства в Євросоюзі.

А для запорізьких ОТГ приклад став натхненням і поштовхом для активних дій. Широківська ОТГ планує виділити земельну ділянку для пункту сортування сміття. Ідея була й раніше в громаді, але тепер на власні побачили, як це може працювати. В ОТГ вже придбали контейнери для сміття і підписують договори з населенням на надання послуг з вивезення відходів. Також ведуть переговори із Запоріжжям, Долинською та Біленківською об’єднаними територіальними громадами про будівництво полігону.

Кирилівська ОТГ як туристичний центр, у якому кількість прибулих на відпочинок в десяток разів перевищує населення, зацікавлена у вирішенні проблеми зі сміттям насамперед для екологічної безпеки. Найближчим часом планують узаконити полігон і зайнятися переробкою відходів, які накопичуються за курортний сезон, протягом наступних 9 місяців. До того ж розглядають це питання і як можливість створення нових робочих місць, що актуально для прибережних територій.

“Найяскравіші враження від навчального візиту до Австрії для вивчення кращих практик поводження з побутовими відходами! - розповідає учасниця навчального візиту Ірина Рудакова, перший заступник голови Мелітопольської міськради. - Сьогодні в нашому місті гостро стоїть питання організації роздільного збору сміття від населення та облаштування відповідного пункту сортування сміття, який можна розмістити на базі комунального підприємства. Важливою є також відповідна інформаційна кампанія серед наших мешканців, бо всі ми хочемо жити у чистому місті. Сподіваємось, що завдяки подальшій підтримки експертів Програми «U-LEAD з Європою» наша громада підвищить спроможність до управління системою поводження з відходами у відповідності з європейськими стандартами!”

Учасники навчального візиту до Австрії планують звернутися до Програми «U-LEAD з Європою» з проханням надати експертну підтримку в написанні концепції стратегії управління системою поводження з  побутовими відходами.

14.08.2018 - 10:18 | Переглядів: 9623
Візит до Австрії підштовхнув запорізькі ОТГ активніше вирішувати проблему сміття

Приєднані зображення:

Теги:

управління відходами

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...