Як бібліотекам в ОТГ стати більш ефективними - про це говорили на Вінниччині

Представники бібліотечних закладів  ОТГ Вінницької області відвідали тренінг «Механізми створення та функціонування бібліотек в ОТГ», який організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».  Бібліотеки громад повинні оптимізувати свою діяльність з огляду на фінансову та спеціалізовану ефективність.

Спікерами заходу виступили експерт Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів Інна Святна та експерт з комунікацій Людмила Васильєва, а також президент Асоціації бібліотек Вінниччини Наталія Морозова.

Під час тренінгу представники ОТГ дізналися про  правові питання фукціонування бібліотек та  механізми побудови бібліотечної мережі в умовах децентралізації, про фінансування закладів, а також ознайомились із успішними практиками  та досвідом роботи колег із ОТГ області.

«Сьогодні перед бібліотечними закладами стоїть завдання фінансової спроможності, і, з огляду на залишковий принцип фінансування, потрібно уважно підходити до витрат і приділити увагу програмно-цільовому методу фінансування. Важливою є новація із впровадження показників ефективності, саме ці показники спонукають громади до прийняття рішень або про скорочення штату бібіотеки, або про оптимізацію закладу, основна умова для успішної діяльності – це ефективність. Заклади мають обов’язково визначити свій статус, адже є випадки, коли бібліотеки сіл не мають статусу юридичної особи. І надважливо використовувати всі джерела фінансових надходжень – це орендна плата, благодійні внески, спонсорські та  грантові проекти», - пояснила під час виступу експерт Центру з місцевих фінансів Інна Святна.

«Потрібно формувати мережу бібліотек. Якщо у віддалених селах люди працюють на півставки, то краще, щоб це була філія централізованого закладу, це вирішує і питання оплати праці, і господарські питання, і стандарти роботи. Потрібно пам’ятати, що у світі бібліотеки стають поліфункціональними, вони надають все більше послуг і долучаються до багатьох напрямків суспільного життя, це є шлях до успіху закладів», - зауважила Наталія Морозова, президент Асоціації бібліотек Вінниччини.

В ході тренінгу представники бібліотечних закладів ознайомились із комунікаціями в ОТГ. Як пояснила експерт ЦРМС з комунікацій Людмила Васильєва,  бібліотеки можуть стати інформаційними центрами ОТГ та успішно висвітлювати як внутрішні питання функціонування закладу, так і події громади,  цим виконуючи таку необхідну просвітницьку діяльність.

«Понад 40 років в Іллінцях була централізована система з 29 бібліотек-філій та окремо – дитяча та бібліотека для дорослих.  Після створення ОТГ мережа розділилась  на 3 заклади – частина відійшла до сусідньої Дашівської ОТГ, частина лишилась у Іллінецькій ОТГ, решта обслуговує населені пункти, що не приєднались до жодної ОТГ. Це дало можливість акумулювати ресурси і розвиватись. Нещодавно Іллінецька бібліотека отримала 87 тис. грн  з обласного фонду на реалізацію проекту «Тепла медіатека – творчий осередок сільської громади», кошти будуть витрачені на повний капітальний ремонт сільської бібліотеки-філії, крім того, будуть закуплені меблі, технічне обладнання, облаштований інтернет. Обслуговуватись будуть школа, дитячий садок та мешканці двох сіл громади», - повідомила Наталія Покрищук,  директор міської  бібліотеки  Іллінецької ОТГ.

На завершення тренінгу учасники ознайомились з досвідом країн ЄС, поділились враженнями та спільними питаннями, а також виявили бажання продовжити  навчальні зустрічі за підтримки Вінницького ЦРМС та Програми «U-LEAD з Європою» з метою побудови ефективної бібліотечної мережі в ОТГ області.

13.08.2018 - 14:40 | Переглядів: 11772
Як бібліотекам в ОТГ стати більш ефективними - про це говорили на Вінниччині

Приєднані зображення:

Теги:

культура бібліотеки

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...