На Харківщині презентували пілотний проект "Наша Енергія − енергетично спроможна громада"

Про мету проекту, допомогу об’єднаним громадам Харківської області в покращенні ситуації в сфері енергоефективності говорили 2 серпня 2018 року під час презентації проекту «Наша Енергія − енергетично спроможна громада» в Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Цей проект є пілотним в Україні. Він реалізується завдяки синергії багатьох партнерів, які на різних етапах відігравали важливу роль, починаючи від ідеї аж до стадії завершення. Цими партнерами є: Генеральне Консульство Республіки Польща в місті Харкові, Програма «U-LEAD з Європою», ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, Програма «Study tour to Poland», Харківська обласна державна адміністрація.

Під час свого вітального виступу консул Генерального Консульства Республіки Польща в м. Харкові Влодзімєж Лещинський зазначив, що польський досвід у сфері енергоефективності має бути дуже корисним для України: «Представникам об'єднаних громад, які знаходяться на шляху розвитку своїх територій та на етапі, коли потрібно приймати важкі і серйозні рішення, необхідно побачити, як в Республіці Польща працює місцеве самоврядування. Варто побачити й перейняти їх досвід у сфері залучення коштів в місцеві бюджети, досвід використання цих грошей. Ми працюємо другий рік поспіль у Харківській області і як Консульство беремо активну участь в процесі втілення децентралізації на території Харківської області. Ми завжди відкриті для вас, готові співпрацювати».

У рамках реалізації проекту польські експерти ознайомляться з умовами, потребами та енергетичними перевагами кожної громади. Після чого будуть підготовлені рекомендації, що саме потрібно зробити для покращення ситуації з енергозбереженням та економії коштів кожної із громад.

Керівник проекту, Президент Польсько-української академії міст, представник Польсько-української торгово-промислової палати Даріуш Шимчиха розповів про два важливих елементи проекту: «Завдання експертів − провести "енергосканування" будівель, що знаходяться на балансі та утриманні об'єднаних громад. Професійний, детальний огляд дасть можливість побачити проблеми та недоліки. Потім, згідно з результатами огляду, громадам будуть надані рекомендації. І це важливий елемент цієї програми. Другий важливий елемент − зустріч з польськими експертами, які поділяться навичками пошуку коштів на реалізації проектів з енергозбереження».

Представник Solidarity Fund PL Kyiv Агнешка Пясецька говорила про допомогу проекту від фонду, який вона представляє, підкреслювала потенціал об'єднаних громад України: «Ми раді надавати допомогу в реалізації зазначеного проекту. Приємно співпрацювати з людьми, які знають свою справу. Я вже бачу, що через 3-5 років об'єднані громади України будуть впевнено "стояти на ногах", стануть потужними й економічно розвиненими, і ніякі фонди підтримки їм більше не будуть потрібні. А зараз нам треба спільно взаємодіяти. Ця співпраця виллється в напрацювання, що нададуть нам можливість спільно досягти успіху».

«Ідея створення проекту «Наша Енергія − енергетично спроможна громада» виникла два роки тому під час участі представників ОТГ Харківщини в провідному інформаційно-комунікаційному майданчику Польщі – Балтік Бізнес Форумі (м. Свіноустьє), на якому вони презентували Харківську область», − прокоментувала директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

«Там ми представляли об'єднані громади Харківської області, як партнерів з новими можливостями для співпраці з бізнесом. Саме звідти і виникла ініціатива щодо реалізації подібного проекту на території Харківщини як території з активними представниками громад. Спочатку була недовіра з боку польських партнерів, але після презентації, знайомства з результатами реформи вони побачили нову, зовсім змінену децентралізовану Україну. Побачили наш потенціал, і що об'єднані громади Харківщини відкриті для співпраці з міжнародними партнерами. Ми відчули довіру, і ця довіра через два роки робить перші кроки у вигляді цього проекту».

Польські експерти з Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. вже здійснили перші візити до об'єднаних громад Харківської області. Першим етапом проекту є аудити енергоефективності будівель в п'яти відібраних громадах Харківщини, які є переможцями проекту (Роганська, Нововодолазька, Зачепилівська, Малинівська та Чкалівська об'єднані громади).

Команда з трьох польських та одного українського експерта вже відвідала об'єкти Роганьської та Нововодолазької ОТГ: школи, гімназію, дитячі садки, будинки культури, котельні, житловий фонд.

Голова Чкалівської ОТГ Віктор Соловйов говорив про важливість обміну досвідом з польськими колегами: «Ми чекаємо на експертів у цю суботу, і ось він − результат 2-річної співпраці. Нам важливо навчитися, як правильно економити на енергоносіях, адже ми отримали у спадок заклади соціальної сфери радянського зразка в дуже поганому стані. Вони потребують на своє опалення значних фінансових витрат. Наприклад, температура на вулиці може бути -10 С, а енергозатрати ми використовуємо як за -20 С».

Значну частину бюджету, а саме 19%, витрачає на енергоносії і Зачепилівська об'єднана громада. Начальник економічного відділу громади Світлана Однорал зазначила, що ці кошти можна було б перерозподілити на вирішення інших проблемних питань.

У рамках проекту представники кожної з п’яти відібраних ОТГ у вересні 2018 року візьмуть участь в навчальній поїздці до Республіки Польща, під час якої вони зможуть ознайомитися з провідним досвідом польських ґмін у сфері енергоефективності.

На наступному етапі буде організовано тренінг для більш широкого кола представників відповідних територій, який буде спрямовано на консультування щодо шляхів отримання коштів на реалізацію рекомендованих проектів в Україні та за її межами. Проект планується завершити до кінця листопада 2018 року.

Проект реалізується Польсько-українською торгово-промисловою палатою у партнерстві з Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL Kyiv Solidarity Fund PL) та Національним агентством збереження енергії Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. (Республіки Польща). Проект співфінансований програмою «Підтримка демократії 2018», котрий фінансується у рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

У Харківській області проект організаційно підтримує Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Харківською обласною державною адміністрацією.

03.08.2018 - 16:30 | Переглядів: 11280
На Харківщині презентували пілотний проект "Наша Енергія − енергетично спроможна громада"

Приєднані зображення:

Теги:

енергоефективність

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...