Завдяки об’єднанню бюджет Іванівської ОТГ зріс у чотири рази

Журналісти  вінницьких та національних медіа побували в Іванівській ОТГ Калинівського району - прес-тур із циклу «Успіхи об’єднаних громад Вінниччини» організував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою».

Іванівська сільська  ОТГ господарює 9 місяців і показує гарні результати, тож  медійники зацікавилися досягненнями та секретами успіху громади. Під час прес-туру  вони оглянули інфраструктуру та освітні об’єкти , побували на бюджетоутворюючому підприємстві сільськогосподарського напрямку, завітали  до Гущинецького старостинського округу та на будівництво спортивного комплексу  Іванівської ОТГ,  а також поспілкувались із керівництвом та мешканцями громади.

 

 

«Я  підприємець і був скептично налаштований на об’єднання, але зрозумів, що створення ОТГ – добрий крок. До об’єднання наш бюджет складав близько 10 млн грн, сьогодні – 43 млн грн, а бюджет розвитку – 17 млн грн. З вересня ми отримали у комунальну власність 3 школи і два садочки, наповненістю  від 70  до 100%. Наразі до ДНЗ зараховано 210 дітей, але необхідно кількість груп, у зв’язку із чергою. Сьогодні тривають ремонтні роботи у двох школах, на які освоєно 1 млн грн.  До 1 вересня  завершимо укомплектування навчальних класів меблями, а також очікуємо на спонсорську допомогу. Крім того, прийнято рішення зберегти амбулаторію і ФАПи у селах, адже відстань до центру громади становить 15км. Таким чином, медичні працівники забезпечені роботою, а мешканці громади мають можливість отримувати медичну допомогу на місцях.

Громада має кілька бюджетоутворюючих підприємств – серед них швейцарське «Діваріо» , яке спеціалізується на виробництві євробрусу для вікон. Незабаром очікуємо на створення 50 нових робочих місць, що сприятиме розвитку підприємництва. Ще одним бюджетоутворюючим підприємством є фермерське господарство «Янівське», завдяки якому маємо змогу розвивати громаду. Ще одним пріоритетним завданням громади є ремонт доріг, адже це складова нашої інвестиційної привабливості. Також маємо багато історичних і культурих пам’яток, цікавих для розвитку туризму», - розповів голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик.

 

 

Окрасою громади є будівництво спорткомплексу і дитячого спортивно-ігрового майданчика. Проектна вартість  об’єкта - 3 млн грн. За словами керівництва громади, 800 тис грн вдалося зекономити завдяки мешканцям, які на волонтерських засадах допомогли на будівництві, а також спонсорам. Незабаром спорткомплекс запрацює, який включає футбольне поле зі спецпокриттям, волейбольний, баскетбольний і тенісний майданчики,  тренажери. 

 

 

Цікавою виявилась і подорож до Гущинецького старостинського округу.

«Ми зробили крок до об’єднання і сьогодні маємо позитивні зміни. 15 років дитячий садочок був закритий, на сьогодні ж у закладі 80 дітей, а на черзі ще 45. Площа приміщення становить 650  кв м, тож вирішено віддати все приміщення під ДНЗ, а ФАП, що там знаходиться, розташуємо окремо.

Завдяки участі у  конкурсі проектів обласної ради вже маємо 1,5 км відремонтованого дорожнього покриття.

На території громади є  державний навчальний заклад «Гущинецьке вище професійне училище» аграрної сфери на 300 учнів, тож  маємо багато молоді – будемо розвиватись», - зазначив в.о. старости Гущинецького старостинського округу Михайло Довгалюк.

 

 

На сьогодні  Іванівська сільська ОТГ має  амбітні плани, зокрема, вирішення питання  щодо водопостачання, розбудови комунального господарства та сортування і переробки сміття, а також відкриття власного ЦНАПу.

Область:

Вінницька область

Громади:

Іванівська сільська об’єднана територіальна громада Іванівська територіальна громада

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...