Голова Каланчацької ОТГ на Херсонщині — про те, чого досягла їхня громада за півтора роки після об’єднання

Перші вибори до Каланчацької об’єднаної громади, що в однойменному районі Херсонської області, відбулися 11 грудня 2016 року. До складу ОТГ увійшли 12 населених пунктів. Це районний центр — смт Каланчак та 11 сіл — Новокиївка, Новопавлівка, Гаврилівка Друга, Бабенківка Перша, Олександрівка, Привілля, Максима Горького, Бабенківка Друга, Вербове, Рибальче, Роздольне. У громаді проживає орієнтовно 16 тисяч мешканців.

Могло бути й більше, але деякі сусідні села, наприклад курортні Хорли, відмовились об’єднуватись. Голова Каланчацької ОТГ Володимир Зінчук говорить, що голови таких сільрад думають, що втратять повноваження і провідну роль на місцях. Але на прикладі своєї громади Зінчук намагається довести, що реформа децентралізації — це шанс змінитися. Але тільки для тих, хто готовий брати відповідальність. «Реформа — для охочих діяти», — каже Володимир Зінчук.

 

Інфраструктура

 

До об’єднання бюджет одного Каланчака, де проживає 10—12 тисяч людей, становив 6 млн гривень. Сьогодні бюджет ОТГ — орієнтовно 100 млн гривень. Це дає можливість розвивати інфраструктурні об’єкти, підтримувати заклади освіти, медицини, культури, соціального захисту, планувати кошти на різноманітні проекти.

Однією з перших проблем, яку в громаді почали вирішувати за рахунок інфраструктурної субвенції, була відсутність комунальної техніки. Минулого року закупили вантажний автомобіль, до якого приєднуються різні модулі: установка для ямкового ремонту, відвал для розчистки доріг, поливальна машина та інші. Окрім того, закупили сміттєвоз, екскаватор, машину для відкачування нечистот, косарку. Роботи для техніки вистачає. І попит на послуги Каланчацької ОТГ є вже й серед сусідніх сільських рад. З ними працюють за окремими договорами і заробляють на цьому кошти.

Ремонт доріг у громаді вирішили почати не з центру. Щоб села, які увійшли до ОТГ, бачили реальні зміни. Нещодавно завершили ямковий ремонт у Роздольному. Така ж позиція і щодо освітлення. У селі Новокиївка до 80% вулиць освітлено сучасними економними ліхтарями, тривають роботи в інших населених пунктах.

«Якщо в Каланчаку ще хоч щось робилось, адже це районний центр, то в цих селах ремонтів не було десятиліттями. Люди дуже давно не бачили ніякого руху, уваги до них», — каже Володимир Зінчук.

Один із важливих проектів, який планують реалізувати цього року, це відкриття ЦНАПу з широким спектром послуг. В тому числі — з видачею паспортів. У Каланчаку є відремонтована будівля під ЦНАП, а кошти очікують отримати від одного з проектів міжнародної підтримки. На них закуплять меблі і техніку.

 

Освіта

 

Після об’єднання у Каланчацькій ОТГ значну увагу приділяють дитячим садкам і школам. У перших проводять внутрішні ремонти та замінюють вікна, двері, утеплюють стіни. Кошти на це отримали від держави за окремою субвенцією.

Школи в сільській місцевості мають традиційну проблему — малокомплектність. І будь які розмови про закриття закладів, у яких навчається по 30—40 дітей, викликають гостру реакцію селян. Важко сприймаються аргументи про те, що такі школи не дають якісної освіти. Адже для багатьох сіл школа — один із «живих» і працюючих закладів.

У Каланчацькій ОТГ не стали вирішувати це питання «через коліно». Володимир Зінчук говорить, що його тактика — показати переваги великих шкіл, де створюються кращі умови: «Освітня субвенція повністю задовольняє заробітну плату вчителів. Але за рахунок великих шкіл ми утримуємо і малі, в тому числі за власні кошти. Звичайно, це не вихід у довгостроковій перспективі, але поки ми не стали загострювати цю проблему».

Більше 12 млн гривень у Каланчацькій ОТГ витрачається на заклади позашкільної освіти. Це дитячо-юнацькі центри, спортивна школа, навчально-виробничий комбінат, школа естетичного виховання тощо.

 

Медицина

 

«Сподіваємось, що з 1 жовтня цього року ми зможемо підписати договір із Національною службою здоров’я, яка буде фінансувати нас напряму. Наразі до 50% мешканців ОТГ підписали декларації з лікарями нашого Центру первинної медико-санітарної допомоги. Правильна реформа чи ні — покаже історія, але в тому вигляді, в якому є сільська медицина, вона бути не може», — каже Володимир Зінчук.

У самому центрі ПМСД оновлюють матеріальну базу. За кошти ОТГ заклад комп’ютеризували, забезпечили стабільний інтернет, закупили програмне забезпечення, нові прилади і засоби для діагностики і лікування. Комп’ютеризація торкнулась і трьох амбулаторій в інших селах громади. З нового обладнання — УЗД, телеметричний кардіограф, який може одразу передавати дані в Херсон, та цифровий термограф, який дасть можливість виявляти зміни в клітинах на ранньому рівні і запобігати утворенню пухлин у молочних залозах. Центр обслуговує увесь район, адже тільки він має ліцензію на надання первинної допомоги.

«Наше завдання — вчасно побачити проблему. Ці портативні апарати дають змогу виїжджати в інші населені пункти для обстеження. Лікарі приймають рішення щодо подальшого лікування або направляють до спеціалістів у Херсон, де підтверджуються багато діагнозів, установлених на місці», — говорить головний лікар Каланчацького центру ПМСД Олена Корнієнко.

 

Екологія

 

На території Каланчацької ОТГ протікає одна з небагатьох степових річок Херсонщини — Каланчак. Десятки років назад вона виконувала дренажну функцію для районного центру і сусідніх селищ, а також була місцем відпочинку. З часів побудови Північно-Кримського каналу, укріплення якого проходять над руслом природної водної артерії, річка стала сильно замулюватись і майже пересохла. Ще в радянські часи її намагалися почистити, але безуспішно.

Минулого року держава виділила орієнтовно 1 млн гривень на побудову відвідних труб, по яких вода з каналу має піти річкою і таким чином промити її русло. Каланчацька ОТГ співфінансувала цей проект. Володимир Зінчук говорить, що вони чекають осені, коли з каналу скидатимуть воду і вона самовільно потече новими трубами до річки. За деякий час, сподівається голова громади, р. Каланчак знову запобігатиме підтопленням та стане хорошим туристичним об’єктом.

Ще одна важлива проблема, над якою думають у Каланчацькій ОТГ, — це поводження з відходами. Об’єми сміття в самій ОТГ невеликі, тому будувати тут завод чи потужну сортувальну лінію — недоцільно. Володимир Зінчук говорить, що людям непросто донести серйозність цієї проблеми, ба більше, довести необхідність стабільної плати за сміття.

«Поки я бачу вихід у накладанні місцевого податку на сміття. Закон нам це дозволяє. Ми розрахуємо, скільки мають платити домогосподарства, підприємства, заклади торгівлі, і запропонуємо це на обговорення громади. Поки ж наше комунальне підприємство забезпечує вивіз сміття до об лаштованого полігону і встановлює баки», — каже Зінчук. Також в ОТГ думають над роздільним збором сміття і укладанням договорів із підприємцями, які можуть його забирати. Такі схеми, наприклад, працюють в ОСББ Херсона.

 

«Швидких змін не буває»

 

«Багато хто боїться змін. Будь-яких. Бояться, щоб не було гірше. А гірше уже немає куди… Тому з одного боку — настороженість, а з іншого — очікування швидкого покращення, бо нам це обіцяють 27 років. Я постійно говорю з людьми, намагаюсь пояснити, що швидких змін не буває. Сьогодні ми закладаємо основу для того, щоб через 10—15 років бачити результат, вийти на стабільний розвиток. Бо все, що в нас було до цього, застаріло, зносилося і не ремонтувалося», — говорить Володимир Зінчук.

«Нещодавно з колегами побували у польських громадах. Звичайно, там інший рівень доходів, інфраструктури. Це при тому, що багато туди вкладено ресурсів ЄС. Але і вони скаржаться — «мало коштів». Я думаю, так всюди, завжди хочеться більше. Але що раніше ми почнемо реально щось змінювати, то швидше побачимо результат».

26.07.2018 - 11:59 | Переглядів: 9294
Голова Каланчацької ОТГ на Херсонщині — про те, чого досягла їхня громада за півтора роки після об’єднання

Область:

Херсонська область

Громади:

Каланчацька селищна об’єднана територіальна громада Каланчацька територіальна громада

Джерело:

Рідна Херсонщина

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...